YAŞAM

Kedi alerjisini nasıl geçirirsiniz?

Kedinizle alerjisiz bir yaşam mümkün mü? Kedi alerjisi neden olur ve nasıl hafifletilir?

Abone Ol

Tatlı, tüylü minik bir dostunuz "miyav" dediğinde, gözleriniz kızarıyor, burnunuz akıyor ve hapşırıklar peş peşe geliyorsa, büyük ihtimalle kedi alerjiniz var. Bu nadir bir durum değil; insanların %5 ila %10’u kedilere karşı hassasiyet gösteriyor. Peki, kedi alerjisi neden olur ve bu durumla nasıl başa çıkabilirsiniz?

Kedi alerjisinin nedeni nedir?

Kedi alerjisinin başlıca nedeni, kedilerin tükürüğünde, tüylerinde ve cildinde bulunan Fel d1 proteini. Bu protein kediler kendilerini temizlerken etrafa yayılıyor ve çok küçük boyutları nedeniyle havada uzun süre asılı kalabiliyor. Yapışkan yapısı nedeniyle de mobilya, halı ve giysilere kolayca yapışıyor.

Alerjik reaksiyon gösteren kişilerde bu protein solunum yollarına ulaştığında, bağışıklık sistemi bu maddeye karşı aşırı tepki veriyor. Sonuç: Hapşırıklar, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı.

Alerji riskini etkileyen faktörler

Bazı araştırmalar, kedili ortamlarda büyüyen çocukların kedi alerjisine karşı daha dirençli olduğunu gösteriyor. Ancak, alerjik reaksiyonların şiddeti kediden kediye değişebiliyor ve alerjik kişilerin bazı kedilere daha az tepki vermesi söz konusu olabiliyor.