Bolu Kartalkaya’da 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel yangınına ilişkin bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bolu Belediyesi ve Bolu İl Özel İdaresi asli kusurlu bulunurken, otel sahipleri ve yönetim kurulunun da eksiklikleri bilerek gidermediği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: Ramazan Bayramı 9 güne çıkarıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: Ramazan Bayramı 9 güne çıkarıldı!

Yangının sebebi belli oldu

Bilirkişi raporuna göre, yangın 03.16'da otelin 4. katında bulunan restoran bölümündeki grill plate cihazının açık olması ve termostatının çalışmaması nedeniyle çıktı. Aşırı ısınan yağın buharlaşması sonucu başlayan yangın, çöp bidonuna sıçrayarak LPG fleksi hortumunu eritti ve gazın alev almasıyla büyük bir faciaya dönüştü.

Raporda, yangının hızla yayılmasında asansör boşluklarının baca görevi görmesinin etkili olduğu ifade edildi. Yangın uyarı sistemlerinin çalışmadığı, tahliye sürecinde gecikme yaşandığı ve personelin bilinçsiz müdahalesi nedeniyle alevlerin otel içine hızla yayıldığı tespit edildi.

Denetimlerde büyük ihmaller

Bilirkişi raporunda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2008’den bu yana oteli 13 kez denetlediği, ancak can ve mal güvenliği açısından gerekli önlemleri almadığı belirtildi. Ayrıca, Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nün eksiklikleri tespit etmesine rağmen ilgili makamlara bildirim yapmadığı ifade edildi.

1. derece kusurlular ve sorumlular

Raporda, 2 bakanlık, belediye ve il özel idaresinin asli kusurlu olduğu vurgulanarak, otel sahipleri, yönetim kurulu ve teknik sorumluların da ihmalleri nedeniyle birinci derecede sorumlu oldukları kaydedildi. Otelin yangına karşı gerekli önlemleri bilerek almadığı ve denetim süreçlerinin yetersiz olduğu açıkça ortaya konuldu.

Kaynak: İHA