GÜNCEL

İzmit'teki Planetaryum Sanal Gerçeklik Küresi depo olarak kullanılıyor

75 milyon TL maliyetli Planetaryum Sanal Gerçeklik Küresi'nin depo olarak kullanılması, Sayıştay denetim raporunda “kamu kaynaklarının verimsiz kullanımı” olarak değerlendirildi.

Abone Ol

İzmit Belediyesi tarafından 2019 yılında açılan, ancak kısa sürede kullanım dışı kalarak depo olarak işletilmeye başlanan Planetaryum Sanal Gerçeklik Küresi, Sayıştay Başkanlığı'nın 2023 yılı denetim raporunda eleştirilere konu oldu. Yaklaşık 75 milyon TL güncel maliyetle değerlendirilen bu yapı, şu anda yardım malzemeleri ve kullanılmayan eşyaların saklandığı bir depo olarak kullanılıyor.

Pandemi sonrası işlevini yitirdi

2017 yılında 12 milyon 331 bin TL bedelle ihale edilen, 2019'da hizmete açılan ve 2 bin 500 metrekare alanda kurulan bu küre, astronomi ve uzay bilimleri, tıp-biyoloji, kimya, fizik gibi alanlarda eğitim vermek amacıyla tasarlanmıştı. Ancak, rapora göre, pandemi sonrası bu işlevini yitirdi ve 2023 yılı itibarıyla depo olarak değerlendirilmeye başlandı. Sayıştay raporunda, Planetaryum Küresi'nin “kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımı” açısından değerlendirildiği ve kullanım dışı kalmasının ekonomik ömrünü kısalttığı ifade edildi.

Sayıştay denetçileri, yapım sürecinde de yüklenici firma ve idarenin eksiklikleri tamamlamadığını, eksiklerin giderilmediği halde işin geçici kabulünün 2022 yılında yapıldığını belirtti. İzmit Belediyesi ise rapor doğrultusunda gerekli adımların atılacağını belirtti.