İzmir Biyotıp ve Genom Merkezinden bilim insanları, kanser riski taşıyan bozulmuş dokuları kansere dönüşmeden yok edebilen bir cihaz geliştirdi. Avrupa Araştırma Konseyi'nden 1,6 milyon avro hibe desteği alan bu yenilikçi proje, hayvan deneylerinde başarı sağladı.
Cihaz nasıl çalışıyor?
Doç. Dr. Serhat Tozburun liderliğindeki ekip, sindirim sistemi organlarında kanser riskini artıran anormal dokuları tespit etmek ve yok etmek için özel bir teknoloji geliştirdi. Bu teknoloji, endoskopi cihazlarının ucuna takılabilen bir başlıkla, dokuların derinlemesine analizini sağlıyor. Cihaz, negatif basınç ve düşük elektrik akımları kullanarak, kansere yol açabilecek anormal hücreleri hedef alıyor.
"Hedef: Anormal dokuları erken aşamada yok etmek"
Tozburun, geliştirdikleri başlığın sağlık profesyonellerinin kanser öncesi tespit ettikleri anormal dokuları etkili bir şekilde tedavi etmelerini sağladığını belirtti. Anormal dokular, özel bir kanala hapsedilerek, yüksek hızda ve düşük kuvvetle elektrik akımlarıyla yok ediliyor. Bu sayede, ısıya dayalı tedavi yöntemlerinden kaçınılmış oluyor.
Yeni teknolojiyle sağlık alanında bir adım daha ileriye
Cihazın tek kullanımlık ve hastaya özel olduğu belirtiliyor. Kullanım sonrası başlık atılacak şekilde tasarlandı, bu da hijyen açısından büyük bir avantaj sunuyor.
Yeni bir çağ başlatma potansiyeli
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, bu projenin hem Türkiye’deki araştırma ekosistemine hem de uluslararası alanda sağlık teknolojilerinin gelişimine katkı sağlayacağına dikkat çekti. "Bu tür araştırmalar, ülkemizin bilim insanlarını uluslararası arenada daha görünür kılıyor ve genç araştırmacılara ilham kaynağı oluyor" dedi.