İzmir'in Bergama ilçesindeki Pergamon Antik Kenti'nin hakimiyet alanında gerçekleştirilen yüzey araştırmalarında, yaklaşık 4.500 yıllık mermer bir tanrıça figürü keşfedildi. Bu buluntu, Bakırçay Ovası'ndaki antik yerleşimlerin tarih öncesi inanç sistemleri hakkında önemli bilgiler sunuyor.
UNESCO Dünya Mirası: Pergamon Antik Kenti
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Pergamon Antik Kenti, dünya çapında tarihi öneme sahip eserleri barındırıyor. İlk psikoterapi yönteminin uygulandığı Asklepion ile İncil'de bahsedilen yedi kiliseden biri olan Kızıl Avlu gibi önemli yapılar bu bölgede bulunmaktadır. Antik kent, Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşımasının yanı sıra Asya Kıtası'ndaki en büyük kütüphaneye ev sahipliği yapmaktadır. Kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Alman Arkeoloji Enstitüsü ekipleri ve Türk uzmanlar tarafından sürdürülmektedir.
Tunç Çağı'na ait figür
Bu yıl yapılan yüzey araştırmalarında Tunç Çağı'na tarihlendirilen ve 4,5 santimetre boyundaki mermer figür, tarih öncesi inanç sisteminin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Kazı başkanı ve Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Felix Pirson, buluntunun önemine dikkat çekerek, "Bu yılki en önemli buluntu, 4,5 santimetrelik mermer idol. Figür, bir insanı gösteriyor ve oldukça detaylı değil, ancak modern sanat eserine benziyor" dedi. Pirson, bu idolün muhtemelen bir tanrıça veya bölgenin kurucusunu temsil ettiğini ifade etti.
Kültürel bağlantılar
Prof. Pirson, "Bulduğumuz idol, Truva'dakilere benzer. Bu buluntu, bölgedeki yüksek kültürü gösteriyor ve Batı Anadolu'nun tarih öncesine dair bilgimizi artırıyor," şeklinde konuştu. Ayrıca, Bergama'nın sadece tarım yapılan bir bölge olmadığını, yüksek bir kültür düzeyine sahip olduğunu vurguladı.
İlk buluntu ve önem
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Pergamon Antik Kenti Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Güler Ateş de, buluntunun Bergama ve çevresinin belirli bir inanç coğrafyasının parçası olduğunu gösterdiğini belirtti. Ateş, benzer figürlerin Truva'da bulunduğunu ve Bergama'da daha önce böyle bir idol bulunmadığını vurguladı.