Beşiktaş Spor Kulübü'ne İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde 123 dönümlük bir arazi tahsis edilmesi, kentte geniş yankı uyandırdı. Başkan Hasan Arat’ın istifasından önce açıkladığı bu tahsisin, güneş enerjisi santrali (GES) kurulması için yapıldığı belirtilirken, projenin duyurulması çevre örgütleri ve belediyeler tarafından tepkiyle karşılandı.

Güzelbahçe’de Binlerce Ağaç Gesilecek (5)

İzmir Narlıdere Metrosu’nda sefer aralıkları 8 dakikaya indirildi İzmir Narlıdere Metrosu’nda sefer aralıkları 8 dakikaya indirildi

Ağaçlık alan tehlikede

Tahsis edilen arazi, "doğal ve ağaçlık karakteri korunacak alan" statüsünde bulunuyor. Eğer GES projesi hayata geçerse, bölgede yüzlerce ağacın kesileceği öngörülüyor. Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, arazinin hazineye ait olduğunu ve tahsisin belediyenin yetkisinde gerçekleşmediğini vurguladı. Günay, “GES projesi gündeme gelirse, belediye olarak hukuki yollara başvuracağız” diyerek konunun takipçisi olacaklarını ifade etti.

Güzelbahçe’de Binlerce Ağaç Gesilecek (3)

Gizli kalan ayrıntılar

Beşiktaş Spor Kulübü’nün eski başkanı Hasan Arat, kulübün İzmir’de 123 dönümlük bir arazi tahsisi aldığını açıklamış, projenin GES kurulumu olduğunu belirtmişti. Arat’ın sözleriyle birlikte, arazinin Güzelbahçe Çamlı Köyü’nde, Seferihisar ilçesi sınırına yakın bir konumda olduğu öğrenildi. Ancak tapu kayıtlarında herhangi bir devir ya da tahsis işlemi gözükmediği belirtiliyor.

Güzelbahçe’de Binlerce Ağaç Gesilecek (2)

Belediyeler ve çevreciler karşı çıkıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Güzelbahçe Belediyesi ve çevre örgütleri, bu projenin onaylanması durumunda doğal alanların zarar göreceğini savunarak arazinin tahsisi halinde dava açacaklarını duyurdu. İzmir’de yıllardır temiz enerji projeleri adı altında ekosisteme verilen zararlara karşı çıkan çevre örgütleri, bu projeye de şiddetle karşı çıkıyor.

Güzelbahçe’de Binlerce Ağaç Gesilecek (1)

İzmir’in ekolojik dengesine etkisi

Beşiktaş Spor Kulübü’nün projeye devam edip etmeyeceği merakla beklenirken, İzmir’in doğal dokusunu koruma mücadelesi hız kazanıyor. GES projesinin hayata geçmesi durumunda, çevreci grupların ve belediyelerin hukuki mücadelesi yeni bir boyut kazanacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ