Bartın'da ırmağa giren yavru yunusun denize dönmesi için çalışma başlatıldı Bartın'da ırmağa giren yavru yunusun denize dönmesi için çalışma başlatıldı

Kütahya'nın Gediz ilçesindeki Murat Dağı'nda altın aramak isteyen maden şirketinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun iptalinin durdurulmasına yönelik açtığı davada karar açıklandı. Şirketin açtığı davanın reddine karar verilirken, mahkeme ayrıca davacıya 88 bin 546,60 TL'lik yargılama masraflarını ödetme kararı verdi.

Anadolu Export Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 'Yıldız Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artırımı ve Kırma Eleme Tesisi' projesine ilişkin ÇED süreciyle ilgili açılan dava sonuçlandı. Şirket, geçtiğimiz dönemde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca ÇED raporunun reddedilmesi üzerine Bakanlığa karşı dava açmıştı.

9 Ekim tarihinde görülen duruşma sonrası mahkeme, projenin insan sağlığı, orman ve bitki varlığı, hayvanlar, hava, termal ve kış turizmi ile yeraltı ve yüzey su kaynakları ile tarım açısından önem arz eden riskler barındırdığı ve bunlara zarar vereceği, zararın en az düzeye çekilmesi için teknolojinin gerektirdiği bütün tedbirlerin alınmadığı, oluşabilecek zararların ulusal ve uluslararası kabul edilebilir değerlerin altında olmadığı anlaşıldığından, davalı bakanlık tarafından tesis edilen dava konusu “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumsuz” kararında hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaştı.

Açıklanan nedenler üzerine şirketin açtığı davanın reddine karar verilirken, mahkeme ayrıca davacıya 88 bin 546,60 TL'lik yargılama masraflarını ödetme kararı verdi.

10 şehir susuz kalacaktı

Proje, Gedizlilerin ve çevre örgütlerinin uzun süreden beri tepki gösterdiği bir yatırım olarak dikkat çekiyordu.

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Başkan Yardımcısı Filiz Fatma Özkoç, mayıs ayında yaptığı açıklamada Murat Dağı'nın büyük bir su havzası bulunduğundan bahsederek şöyle demişti:

“Bir maden şirketi, 'topraklarında altın madeni açmamı nasıl engellersin' diye, Türkiye Cumhuriyeti devletine ve bölge halkına kafa tutmaktadır. 10 şehrimizi susuz bırakmaya kararlı olduğunu göstermektedir. Murat Dağı büyük bir su havzasına sahiptir ve yeraltı suyu zenginidir. Aynı zamanda Anadolu’nun toplam su rezervinin yüzde 40’ına sahiptir. Şehrimizin yaşam kaynağı olan Porsuk Çayı, Banaz Çayı ve Gediz Nehri buradan doğmaktadır. Murat Dağı şehrimizin yılda yaklaşık 45 milyon metreküp su ihtiyacını karşılamaktadır. Tek su kaynağımız olan Porsuk Çayı'nın yok olması demek Eskişehir, Kütahya, Uşak, Ankara, Manisa ve İzmir illerinden geçen akarsuların yok olması demektir.”