CHP’li Nalbantoğlu’ndan kesinti tepkisi: “İzmir cezalandırılıyor” CHP’li Nalbantoğlu’ndan kesinti tepkisi: “İzmir cezalandırılıyor”

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, TBMM’de bütçe görüşmelerinde TÜİK’in açıkladığı zeytinyağı fiyatını eleştirdi. "116 liraya zeytinyağı buluyorsanız, bunu üreticiye de gösterin" diyen Bakırlıoğlu, gıda ve barınma krizinin vatandaş üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

TÜİK'in fiyatları gerçekçi mi?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan CHP'li Bakırlıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2025 bütçesine dair eleştirilerde bulundu. TÜİK’in temmuz ayında 116 lira olarak açıkladığı zeytinyağı fiyatının gerçeği yansıtmadığını belirten Bakırlıoğlu, şunları söyledi: "Ben zeytinyağı üreticisiyim. Temmuz ayında üreticinin zeytinyağı fiyatı 200-250 lira arasında değişiyordu. Raf fiyatı ise 300-350 lira civarındaydı. TÜİK’in 116 liralık fiyatı hangi kriterlere göre açıkladığını sorduk, cevap alamadık. Ancak Tarım Bakanlığı’nın açıkladığı tağşişli mallar listesi bu sorunun cevabını verdi. Büyük ihtimalle TÜİK’in sepette kullandığı ürünler bu listede yer alan sahte zeytinyağlarıydı."

Bakırlıoğlu, komisyondaki konuşmasına Akhisar’dan getirdiği doğal zeytinyağı şişesini göstererek, "Bunu TÜİK Başkanına hediye edeceğim. Gerçek zeytinyağını görsün" dedi.

Bütçede hedefler ve gerçekler çelişiyor

Bütçe teklifinde enflasyon ve büyüme hedeflerinin güncellenmesine değinen Bakırlıoğlu, ekonomik göstergelerdeki sapmalara dikkat çekti:

  • Enflasyon: 2025 yıl sonu enflasyon hedefi %17,5 olarak açıklanmıştı. Ancak Merkez Bankası’nın son raporuna göre bu oran %21’e yükseldi.
  • Büyüme: Piyasa katılımcıları, 2025 yılı büyüme oranını %3,3’ten %3,2’ye, IMF ise %2,7’ye düşürdü.
  • Sanayi Verileri: Sanayinin milli gelirden aldığı payın 2022’de %26,4 iken 2024’te %19,8’e düştüğünü belirten Bakırlıoğlu, "Bu, şimdiye kadar gördüğümüz en düşük oranlardan biri" dedi.

Bakırlıoğlu, bu durumun bütçeyi anlamsız hale getirdiğini ifade ederek şu yorumu yaptı: "Büyümede yeterince ivme kazanamazken, enflasyon yükselmeye devam ediyor. Bu tablo işsizliğin artacağını ve dar gelirli vatandaşların daha da zorlanacağını gösteriyor."

Gıda enflasyonu zirvede

Bakırlıoğlu, Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında gıda enflasyonu lideri olduğunu belirterek, Kumluca Hali fiyatlarını örnek gösterdi:

  • Domates: Geçen yıl 14 lira → Bu yıl 40 lira.
  • Salatalık: Geçen yıl 3 lira → Bu yıl 30 lira (10 kat artış).
  • Kapya Biber: Geçen yıl 27 lira → Bu yıl 60 lira.

Bu artışların çiftçiye destek verilmediği için devam edeceğini söyleyen Bakırlıoğlu, "Gıda enflasyonu önümüzdeki dönemin en büyük sorunlarından biri olacak" dedi.

Barınma ve maaş krizi

TÜİK’in açıkladığı kira artış oranlarının vatandaş için sürdürülemez olduğunu vurgulayan Bakırlıoğlu, maaş zamlarının gerçek enflasyon karşısında yetersiz kaldığını ifade ederek, "Yıl sonunda enflasyon %44 olarak hedefleniyor. Eğer bu tutarsa, emekliler %16, memurlar %11 zam alacak. Ancak kiralara %58 zam yapılması bekleniyor. Emekli maaşının %32’si kiraya gidiyor. Böyle bir çelişki sürdürülebilir mi?" diye aktardı.

Bakırlıoğlu, ekonomik krizin barınma ve gıda gibi temel ihtiyaçlarda ciddi sorunlara yol açtığını vurgulayarak, "Bir yandan TÜİK’in verileri, diğer yandan halkın yaşadığı gerçekler var. Absürtlüklerin bu kadar normalleştiği bir ortamda vatandaşın refahını korumak mümkün değil" diye sözlerini tamamladı.

Kaynak: BÜLTEN