CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nin karkas et fiyatlarında artışa gitmesinin tüketiciye yansıyarak et ve et ürünlerinde yüksek fiyat artışına yol açacağını belirtti. Gürer, “Emekli, asgari ücretli ve sabit gelirli vatandaşlarımız et ve sütten yapılan ürünlere erişmekte zorlanıyordu. Bu son fiyat artışı onların mağduriyetini daha da artıracaktır” diye konuştu.
Et fiyatlarının artış sebepleri
CHP’li Ömer Fethi Gürer, et fiyatlarındaki yükselişin en büyük sebebinin artan girdi maliyetleri olduğuna dikkat çekerek, besicilerin ayakta kalabilmek için fiyat artışı yapmak zorunda kaldığını belirtti. Besicilikte yem fiyatlarının hayvancılık maliyetlerinin %70’ini oluşturduğunu ifade eden Gürer, döviz kuru dalgalanmalarının ithal yem fiyatlarını arttırarak maliyetleri yükselttiğini söyledi.
Mera hayvancılığı yok olma tehlikesinde
Gürer, mera hayvancılığının ülkemizde giderek azaldığını belirterek, hayvanların artık 12 ay kapalı alanlarda beslendiğini, bu durumun maliyetleri artırdığını dile getirdi. “Süt inekleri bile yeterli kâr sağlanmadığı için kesime gidiyor. Bu, hayvan varlığının azalmasına ve süt fiyatlarında dengesizliklere neden oluyor” dedi.
İthal et politikaları yetersiz mi?
Gürer, Cumhurbaşkanlığı bütçe hedefleri doğrultusunda et üretiminin ithal hayvan varlığı sağlanarak artırılmasının amaçlandığını belirtti. Türkiye’nin et üretiminde kendi kendine yeterliliği sağlamadan ithalata dayalı politikalar uygulamasının sürdürülebilir olmadığını ifade etti. Ayrıca, yoksul kesimlerin ete erişimini kolaylaştırmak için yerli üretimin desteklenmesi ve yem üretiminde %50 oranında devlet desteği sağlanması gerektiğini vurguladı.