9. Yargı Paketi TBMM'de Görüşülüyor: Detaylar ve Beklentiler

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 9. Yargı Paketi olarak bilinen "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin görüşmelerine başladı. Bu kapsamda, hukuki düzenlemelerin yanı sıra, ceza adalet sistemine dair önemli değişiklikler hedefleniyor. 39 maddeden oluşan bu paket, 20 farklı kanunda değişiklik yaparak Türkiye’nin yargı sisteminde köklü değişiklikler öngörüyor. İşte detaylar...

Yargı Paketi görüşmeleri başladı

TBMM Genel Kurulu’nda başlayan görüşmeler, hukukun üstünlüğü ve temel hakların korunması açısından büyük önem taşıyor. Kanun teklifinin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiaları üzerine DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, usul tartışması açılmasını talep etti. Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, bu tartışmayı gündeme aldı.

Anayasa'ya aykırılık iddiaları

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, kanun teklifinin Anayasa'ya aykırı olmadığına dair açıklamalarda bulundu. Yüksel, teklifin 20 saatten fazla süren komisyon görüşmelerinde tartışıldığını ve bu aşamada Anayasa'ya aykırılık iddialarının kabul edilmediğini belirtti. Şunları ifade etti:

“Teklifin Anayasa'ya aykırılığı iddiası, saatler süren müzakereler sonucunda Komisyonumuz tarafından kabul görmemiştir. Dolayısıyla bu aşamada gerek usul tartışmasının açılmasına gerek Anayasa'ya aykırılık iddiası nedeniyle teklifin Genel Kurul görüşmelerine başlanmasına engel bir husus bulunmamaktadır.”

9. Yargı Paketi'nin temel maddeleri

  1. Yargı Paketi, birçok alanda önemli düzenlemeler içermektedir. Teklifin bazı temel maddeleri şunlardır:
  • Sosyal Medya Düzenlemeleri: Sosyal medya üzerinden yapılan hakaret içerikli paylaşımlara uzlaşma yolu kapatılacak. Bu değişiklik, sosyal medya platformlarında daha güvenli bir iletişim ortamı sağlamayı amaçlıyor.

  • Ara Buluculuk: Mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip olan kişiler, yazılı sınava girmeden ara bulucu olabilecekler. 

  • Adalet Müfettişlerinin Görev ve Yetkileri: Hakimler ve Savcılar Kanunu’ndaki değişikliklerle Adalet Müfettişlerinin görev ve yetkileri net bir şekilde belirlenecek. 

    Resmi Gazete’de bugün (8 Nisan 2025 Salı) Resmi Gazete kararları! Resmi Gazete’de bugün (8 Nisan 2025 Salı) Resmi Gazete kararları!
  • Trafikten Men Edilen Araçlar: Trafikten men edilerek alıkonulan araçların sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmaması durumunda, bu araçların satış usulleri yeniden belirlenecek.

  • Soybağının Reddine Dair Düzenlemeler: Kadınların evlilik sonrası bekarlık soyadını kullanamayacak olması ve soybağının reddi davası açma hakkının genişletilmesi gibi önemli değişiklikler de gündemde.

Denetimli serbestlik uygulamaları

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, denetimli serbestlik uygulamalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Tunç, bu konunun Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde ele alınacağını belirterek, cezasızlık algısını ortadan kaldırmayı hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, şu bilgileri paylaştı:

“Cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik denetimli serbestlik uygulamaları, iyi halin kaldırılıp kaldırılmayacağı, bazı suçlar bakımından denetimli serbestliğin olup olmayacağı gibi konular Yargı Reformu Strateji Belgemizde sonuca bağlanacak.”

Yargı Paketi ne zaman yürürlüğe girecek?

TBMM Genel Kurulu, yeni yasama yılının başlangıcını 2 Ekim'de yapmıştı. 9. Yargı Paketi, TBMM görüşmelerinde onaylandığı takdirde ilerleyen günlerde yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu süreç, yargı sisteminde önemli değişikliklerin önünü açacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ