Tavşan kanı Rize çayı, Türk çay kültürünün en sevilen ve en bilinen çaylarından biridir. Çayın adı, demli ve renginin kırmızı rengini anımsatmasından gelir. Doğru şekilde demlendiğinde, yoğun ve aromatik bir tat sunar. İşte tavşan kanı rengiyle içimizi ısıtan Rize çayının nasıl demleneceğine dair adım adım bir tarif…
Malzemeler:
2 yemek kaşığı dökme Rize çayı (kişi sayısına göre miktar artırılabilir)
1 litre içme suyu (çaydanlık için)
Su kaynatmak için bir çaydanlık
Kıraathane çayı nasıl yapılır?
İlk olarak, alt çaydanlığın içine 1 litre içme suyu koyun. Bu suyu kaynatmaya başlayın. Üst çaydanlığa 2 yemek kaşığı dökme Rize çayı koyun. Bu miktarı, kişi sayısına ve çayın yoğunluğuna göre artırabilirsiniz. (örneğin 4 kişilik çay için 4 yemek kaşığı kullanabilirsiniz) Kaynayan suyu, alt çaydanlıktan üst çaydanlıktaki çayın üzerine dökün. Su, çayın üzerine tamamen dökülmelidir. Bu, çayın aromasının ortaya çıkmasını sağlar.
Siyah çay nasıl yapılır?
Üst çaydanlığı alt çaydanlığın üzerine yerleştirin. Çaydanlığınızda orijinal Tavşan Kanı Rize çayı için demlenmesi gereken süre 15-20 dakika civarındadır. Çayın demlenmesi sırasında alt çaydanlıkta su kaynamaya devam etmelidir, ancak fazla kaynatmamak önemlidir. Çayın demleme süresi sona erdiğinde, eğer çayı çok yoğun buluyorsanız, sıcak su ekleyerek istediğiniz yoğunluğa ulaşabilirsiniz. Çayın rengi ve yoğunluğu, kişisel tercihinize göre ayarlanabilir.
Tavşankanı çayın püf noktası
Çayın lezzetini artırmak için, kaynamış suyu bir süre dinlendikten sonra kullanabilirsiniz. Bu, suyun asiditesini azaltarak daha yumuşak bir dem elde etmenize yardımcı olacaktır.
Tavşan Kanı Rize çayınızı, şekerli veya şekersiz içebilirsiniz, ancak geleneksel olarak bu çay şekerli içilir.