Doğrudan 7 milyon çalışanı, dolaylı olarak tüm toplumu ilgilendiren asgari ücret pazarlığında üçüncü toplantıdan da bir sonuç çıkmadı. Toplantıda işçi ve işveren tarafı masaya bir rakam getirmezken toplantının ardından işçiler, asgari ücret beklentisini yüzde 45 enflasyon ve yüzde 20 refah payı üzerinden 29 bin 583 lira olarak açıkladı. Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay, "Bunu verirlerse imza atarız, vermezlerse orada olmayız" dedi. Ana muhalefet partisi CHP, uzun süre önce başlattığı kampanya ile asgari ücretin 30 bin TL’ye yükseltilmesini istiyor. İYİ Parti de ‘28 bin TL olmalı’ diyor. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, hem çalışanların refahını artıracaklarını hem de işverenlerin rekabet gücünü koruyacaklarını belirtirken iş dünyası temsilcileri de asgari ücret artışında denge gözetilmeli görüşünde.
‘24 bin 500 TL olmalı’
Haber Ekspres Gazetesi'nden Turgay Kılıç'ın haberine göre, Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay’ın sendika olarak talep ettikleri asgari ücreti 29.583 lira olarak açıklamasını değerlendiren Ege Bölgesi sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, sendikanın, işçileri temsil etmesinden dolayı haklı olarak yüksekten bir rakam istemesinin doğal olduğunu belirterek, “Ben bu topa girmem. Çünkü, sendikalar haklı olarak, en yüksek tavandan bir asgari ücret isteyecek. Hükümet ise enflasyonu düşürmek için asgari ücreti de aşağıya çekmek istiyor. Doğrusunu söylemek gerekirse, Türk-İş Genel Başkanının talep ettiklerini belirttiği 29 bin 583 lira gibi bir asgari ücreti kimse beklemiyor. Dolayısıyla bu rakam çoktur, azdır, diye konuşmam, doğru olmaz. Sonuçta benim yanımda 1200 kişi çalışıyor. Devlet, enflasyonu düşüreceğim diye uğraşıyor. Önümüzdeki yıl enflasyon hedefi olarak yüzde 20 gösterildi. Hükümet yüzde 30 zam yaparsa asgari ücrete, biraz da refah payı eklenirse, 24 bin, 25 bin 500 gibi bir rakam ortaya çıkar. Asgari ücretin bu seviyede olması lazım diye düşünüyorum. Karar vermek zor. Asgari Ücret komisyonu bir toplantı daha yapacak, sonra Cumhurbaşkanı asgari ücreti şu kadar yapın, diyecek, iş bitecek. Her sene böyle oluyor çünkü. Merkez Bankası Başkanı, Amerika’dan bir açıklama yapmıştı, asgari ücret yüzde 25 civarında artacak diye. Öyle bir oranı uyguladığınız zaman da bu sefer, mevcut enflasyon karşısında normal bir ücret artışı yapılmış olunmaz. Bu oranın üstünde zam yapılması gerekir.”
‘Emekliler de güncellenmeli’
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, asgari ücretlilerin yanı sıra emeklilerin de sıkıntıda olduğuna vurgu yaparak şu değerlendirmede bulundu:
“Bu konuda şunu da söylemek istiyorum; bir de emekliler var aslında. Asgari ücretliler kadar emeklilerin maaşlarının da iyi bir seviyeye getirilmesi lazım. Asgari ücretli bugün 17 bin lira net alıyor, diyelim ki önümüzdeki yıl 23 bin, 24 bin lira alacak. En düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira olmaz. Onların maaşlarının da mutlaka güncellenmesi lazım.”
‘Dengeli yapılmalı’
İzmir Ticaret Borsası Aralık ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer ise, asgari ücret rakamlarına değinerek, “Ücret artışları, hem işverenin hem de çalışanların uzun vadeli refahını göz önünde bulunduran bir dengeyle yapılmalı; çalışanı da işvereni de koruyan dengeyi mutlaka yakalamalıyız. İyi bir ücret her çalışanın hakkı olduğu gibi, karlı bir ticari faaliyet her işletmenin tabiatıdır” dedi. Kaç lira verilirse verilsin mevcut ekonomik ortamda yetmeyeceğini belirterek, “35 bin lira da verseler bu ekonomik koşullarda çok zor geçinilir. Muhtemelen 25 bin lira olacak. Ama kaç lira derlerse desinler çalışan geçinemeyecek, işveren ödemekte zorlanacak. Çalışan iyi ücreti, işveren iyi bir karı hak ediyor’’ diye konuştu.
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise Türk-İş’in dile getirdiği rakam için, “Çok zor, kabul edileceğini sanmıyorum’’ dedi.
Yeni asgari ücret gelecek hafta yapılması beklenen toplantıda karara bağlanacak.
Yurttaşların ortalaması: 40 bin TL olmalı
Yurttaşlar asgari ücret taleplerini gazetemize anlattı. Sendika ve siyasilerin verdiği rakamı yetersiz bulan İzmirli yurttaşlar, alım gücüne dikkati çekerken bu ücretin ortalama 40 bin lira olması gerektiğine vurgu yaptı. İzmirli yurttaşların asgari ücret beklentileri:
Emrah Kılınç: Yüzde 29 önerisi var ama hükümet bunu karşılayacak güçte değil. Bana göre ise asgari ücrete en az yüzde 100 zam olmalıdır.
Abidin Serinkaya: İnsanlarla dalga geçiyorlar. Bana göre, en az 50 bin lira olması lazım. Umduğumuz gibi gitmiyor, her şey daha kötüye gidiyor.
Tayfun Kaptan: Bu oranlar oldukça yetersiz ve işçiyi, emekçiyi düşünen yok. Bana göre bu oran en az yüzde 30 olmalı.
Vehbi Mintaş: Bir umut içine girmek zor artık. Önemli olan alım gücüne bakmalarıdır. 30 bin verseler, yine aynı duruma düşeceğiz. Bence asgari ücret en az 50 bin olmalı.
Celal Karakoç: Bence asgari ücret en az 30 bin olması lazım. Zaten bugünkü maaş eridi, bitti. Kira 20 bin liranın üzerine çıktı.
Kadri Gürgen: Bir boyoz 20 lira oldu. Bence de asgari ücret 50 bin liraya çıkması gerek. Yoksa bir anlamı yok, eriyip gidecek.
Seyit Çalışkan: Asgari ücret toplantıları insanları oyalamaktan başka bir şey değil. Bugün ise 30 binin altını konuşuyorlar. Bence en az 39 bin lira ve üzeri olmalı.
Hakkı Yılmaz: Asgari ücret süreçleri, işçiyi oyalama sürecidir. Kiralar 20 bin liraya çıktı. Benim tahmini rakamım ise 40 bin lira olmasıdır. Yoksa bir yılda hızlıca eriyor.
Abdullah Taş: Vatandaşın en büyük derdi, konut kirasıdır. Kiraların önüne geçilmesi lazım. Türkiye’de fiziki güçte çalışanın değeri yok. Bu ücretin bence ortalaması 60 bin lira olmalı.
Hıdır Kızgın: Burada değişen bir şey olmayacak. Asgari ücreti etkileyen en büyük etmen ise enflasyondur. Benim tahminim ise 50 bin lira olması.