Tire'de her sabah, odun ateşiyle pişen tak tak kebabı ve tandır çorbası, sabahın erken saatlerinde servis edilmeye başlanıyor. Bu geleneksel lezzet, sadece yerel halk değil, farklı illerden gelen ziyaretçiler tarafından da yoğun ilgiyle karşılanıyor.
Kuyu Kebabı nasıl hazırlanır?
Tire'deki tak tak kebabının hazırlığı, gece saatlerinde başlıyor. Odunlar köz haline gelene kadar bekleniyor, ardından etler tuğla içinde pişirilmeye başlanıyor. Etin pişmesi sırasında, tandır çorbası da hazırlanıyor ve kuzunun yağları bu çorbaya damlıyor.
İlgi her geçen gün artıyor
Sabah saat 06.30’da servise hazır hale gelen bu lezzetler, yoğun ilgi nedeniyle saat 11.00’e kadar tükeniyor. İzmir dışında, Aydın, Ankara ve İstanbul gibi şehirlerden gelenler de bu yöresel lezzeti tatmak için Tire’ye akın ediyor.
Yıllara dayanan bir gelenek
Kebabın ve çorbanın tarifinin asırlara dayandığını belirten kebap ustası Hasan Sanlı, Tire halkının güne tak tak kebabı ile başladığını söyledi. Hazırlıkların gece saat 02.00’de başladığını ve kebabın sabah saatlerinde servis edildiğini belirten Sanlı, "Tire'de et sabah yenir" diyerek bu geleneği yıllardır sürdürdüklerini ifade etti.