8 Maddede Bisiklet Sürmenin Faydaları Nelerdir?

1. Güvenli
Bir araştırmaya göre 20 yaşın altı erkeklerde, araba kullananlara göre bisiklet sürenlerin ölüm riski 5 kat daha azdır. Yaşları 20 ile 70 arasındaki erkekler ve kadınlarda ise araba ile bisiklet sürmenin ölüm riski tamamen eşit görülürken, yayalar için bu oran çok daha fazladır.

2. Ömür Uzatır
Ölüm riski azalırken hayatı uzatır! Danimarkalı araştırmacıların yaptığı bir araştırmaya göre bisiklet kullanmak, ölüm oranını %40’a kadar düşürmüştür. 15 yılı aşkın süren araştırmaya on binlerce kişi katılmış; bisiklet kullanmayı günlük alışkanlığı haline getirmiş kişilerin yaptığı fiziksel egzersiz ile hayat süresi arasında güçlü bir ilişki bulunmuştur.

100 Günlük Öksürük: Bebeklerde Boğmaca Tehlikesi Artıyor! 100 Günlük Öksürük: Bebeklerde Boğmaca Tehlikesi Artıyor!

3. Kalori Yakar
Kilo vermek istiyorsanız bisiklet, yürümeye tercih etmenizi öneririz. Saatte 25 ila 30 km hızda bisiklet kullanmak yaklaşık 850 kalori yakar fakat saatte 6,5 km hızla yürüyen bir insan aynı sürede ancak 350 kalori yakabilir. Ama hatırlatmak gerekirse, egzersiz yapmanın hiç egzersiz yapmamaktan çok daha faydalı olacağını bilmek gerekir.

4. Üretkenliği Artırır
İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, bisiklet kullanan çalışanların %90’a yakın bir kısmı iş yerinde diğerlerine nazaran daha aktif davranmış; %97’lik bir kısmı ise sağlıklı bir ekip için bisikleti yararlı bir aktivite olarak gördüklerini söylemiştir.

5. Egzersiz
Sakatlığa kurban gitmemek ve eklemlerinizi fazla zorlamadan egzersiz yapmak istiyorsanız, bisiklet sürmek tam da aradığınız etkinlik! Vücut ağırlığı taşınmadığı için fitness vb. sporlardan çok daha az şiddetli bir egzersizdir.

6. Mutluluk Verir
Düzenli olarak bisiklet kullananları daha mutlu olduğunu fark ettiniz mi? Yapılan bir araştırmaya göre işe giderken bisiklet sürmenin faydalarından biri de araba sürenlere, yayalara veya toplu taşıma kullananlara göre daha mutlu olmalarıdır. 

7. İlginç Yerlere Götürebilir
Eğer bir dağ bisikletiniz varsa, normalde pek de gitmeyi düşünmeyeceğiniz yerleri görmeniz için artık yeni bir motivasyon kaynağınız var demektir. Araba kullanırken hızla geçip gideceğiniz yerler, bisiklet üzerinde çok daha net şekilde ve yüksek farkındalıkla tecrübe edilebilirsiniz.

8. Popüler
Giderek artan çevre ve spor bilinci sayesinde bisiklet artık popüler bir egzersiz ve ulaşım yöntemi olmuştur. Bazı belediyeler bunu dikkate almış ve bisiklet yolları düzenlemeye başladılar.

Editör: Sude Kula