İsviçre Ekonomik İşler Devlet Sekreterliği (SECO), 22 Nisan 2024 Salı günü yaptığı açıklamada, ülkede tutulan toplam 13 milyar franklık (yaklaşık 14,3 milyar dolar) Rus varlığının bloke edildiğini duyurdu. Bu miktar, 2023 sonu itibariyle dondurulan 5,8 milyar franklık özel varlık ve 7,24 milyar franklık merkez bankası varlıklarını da kapsıyor.

SECO, son olarak 580 milyon frank değerinde finansal varlık ve iki mülkün daha dondurulduğunu açıkladı. Toplamda 17 mülkün yanı sıra lüks arabalar, sanat eserleri ve mobilyalar da el konuldu.

Tartışmalar Alevleniyor

İsviçre'nin Rusya'ya karşı aldığı bu yaptırım kararları, ülkenin geleneksel tarafsızlığı konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi. Birçok kişi, İsviçre'nin bu kadar sert yaptırımlar uygulamasının tarafsızlık ilkesiyle çeliştiğini savunuyor.

Ancak İsviçre hükümeti, Ukrayna'daki savaşı kınadığını ve Rusya'nın eylemlerini kabul edilemez bulduğunu vurgulayarak bu yaptırımların gerekli olduğunu savunuyor.

Uluslararası Baskılar

Avrupa bakkal perakendeciliğinde fırtınalar kopuyor | Dev isimler enflasyonla mücadele ediyor Avrupa bakkal perakendeciliğinde fırtınalar kopuyor | Dev isimler enflasyonla mücadele ediyor

İsviçre, Rusya'ya karşı daha fazla yaptırım uygulaması için uluslararası alandan da baskı görmeye devam ediyor. Avrupa Birliği ve ABD, İsviçre'nin Rus varlıklarına el koyma ve oligarklara yaptırım uygulama konusunda daha proaktif olması gerektiğini savunuyor.

Gelecek Ne Gösteriyor?

İsviçre'nin Rusya'ya karşı aldığı yaptırımların ne kadar etkili olacağı ve ülkenin tarafsızlık ilkesini ne kadar etkileyeceği zaman gösterecek.

Editör: Haber Ekspres