İsrail'in Ynet gazetesi, "Türkiye'nin ekonomik boykotu kaldırma şartı: Gazze'de tam ateşkes" başlığıyla yayınladığı haberde, ambargonun ekonomik zararlara neden olabileceğine dikkat çekti. Türkiye'nin yıllık yaklaşık beş milyar dolarlık ham madde ve mal ithalatı hacmiyle İsrail'de sanayi ve ticaret sektörü üzerinde önemli etkiler yaratabileceği belirtildi.

Globes gazetesi ise kararın özellikle İsrail'deki sanayi sektörünü olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti.

Etkilenecek sektörler ise;

İthalat karışımı, metaller (% 27),

Makine ve elektrikli ekipman (% 13),

Plastik ve kauçuk (% 9),

Yeni Kaledonya bağımsızlığı ilan etmek istiyor! Yeni Kaledonya bağımsızlığı ilan etmek istiyor!

Taş, alçı, cam ve çimento (% 8),

Geniş aletler ve otomobil parçaları (% 7) ve  Mineraller (% 5).

Buna karşılık, ihracat karışımı kimyasal ürünler (% 44), metaller (% 14), plastik ve kauçuk (% 13), makine ve elektrikli teçhizat (% 10) içeriyordu.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Türkiye'nin aldığı karara tepki göstererek, Türk liderin uluslararası ticaret anlaşmalarını hiçe saydığını belirtti. İsrail'in güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu ve bu durumun kendilerini avantajlı kıldığını ifade etti.

İmalatçılar Birliği Başkanı Ron Tomer ise Türkiye'nin aldığı karara karşı sert bir şekilde tepki gösterdi. Türkiye'yi boykot etmek isteyenlere karşı sert önlemler alınacağını ve her türlü boykot girişiminin cezalandırılacağını vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi