Yürü(me)yen merdivenler

Bilenleriniz bilir. Uzun yıllar “Tüketicinin Dostu” başlıklı sayfamda tüketici sorunlarına yer verdim.

Abone Ol

Önemli bir çalışmaydı. O süreçte, Türkiye Birinciliği gibi ödüller kazanmıştım,  2021 yılında görev yaptığım gazeteden ayrıldıktan sonra, bu özel çalışmam da sona ermişti.  

 

Ancak vatandaşlarımızın aklında yer etmiş olacak ki, bazen şikayetlerini ve sorunlarını mesaj veya telefon aracılığıyla iletmeye devam ediyorlar.

Son zamanlarda bu şikayetlerin başında, “Yürüyen Merdivenler” yer alıyordu.  

Bugüne dek gelen şikayetleri veya ihbarları araştırmadan, bunlara neden olan kişi veya kurumlarla konuşmadan hiçbir zaman kaleme almadım.

Alışkanlığım nedeniyle, mecbur kalmadıkça özel aracımı kullanmam. Hemen hemen pek çok yere toplu taşıma ile gittiğim için bu şikayetlerin bir bölümünü yerinde tespit etmiştim.

Gerçekten de büyük sorunlar yaratıyordu, yürüyen ancak yürümeyen merdivenler.

Hele yaşadığımız cehennem sıcaklarında, özellikle de bazı kesimler için çaresizlik çok zordu.

Asansörlerin önünde kuyruklar oluşuyor hatta zaman zaman tartışmalar bile yaşanıyordu.

O günlerde yazacaktım.

Ancak, Ege TV’deki yeni görevimin telaşı nedeniyle geciktim.

İsabet olmuş. Çünkü İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 14 Eylül Cumartesi günü konuya yönelik yaptığı açıklama soracağım pek çok sorunun da yanıtı oldu.    

 

“Ağır bakıma alınan yürüyen merdivenler ekim ayı sonuna kadar etap etap açılacak” başlığıyla yapılan duyuru şu ifadelerle devam ediyor;

“Metro istasyonlarında yıllardır süren kullanım nedeniyle aşınan ve kazalara neden olmaya başlayan yürüyen merdivenleri ağır bakıma alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 12 Eylül Perşembe itibariyle 27 yürüyen merdiveni tekrar hizmete aldı. Bakım süreci devam eden 30 yürüyen merdiven de ekim ayı sonuna kadar etap etap devreye alınacak.

İzmir Metro AŞ yönetimi, yaralanmalara da neden olabilen yürüyen merdiven arızaları sonrası, merdivenleri incelemeye almış ve toplam 194 merdivenden ağır bakım ihtiyacı görülenleri gruplar halinde devreden çıkararak bakım süreçlerini başlatmıştı.

Ağır bakıma alınan bu merdivenlerin yenilenmesi ve yeniden güvenli şekilde çalışabilmesi için gerekli parçaların üretim ve temin süreçleri sonuçlanmaya başladı.

Temmuz ayı itibariyle başlayan çalışmalarda, şu ana dek ağır bakımları tamamlanan 27 yürüyen merdiven tekrar hizmete açıldı. Bakım ve onarım süreçleri, İzmir Metro AŞ atölyelerinde devam eden 30 yürüyen merdiven de etap etap devreye alınacak. Tüm yürüyen merdivenler, ekim ayı sonuna kadar yeniden hizmete girmiş olacak.

Tüm metro istasyonlarında toplam 84 asansör hizmet veriyor. Yalnızca 6'sı, ağır bakım zamanı gelmiş olduğu için devreden çıkarıldı. Bunlardan ikisi 12 Eylül Perşembe günü açıldı. Halen 80 asansör sorunsuz şekilde hizmet veriyor. Kalan 4 asansörün de tamir ve bakım çalışmaları en kısa sürede tamamlanacak”

Detaylarıyla yapılan bu açıklama, hem bizler,  hem de vatandaşlar açısından olumlu bir yaklaşım oldu. Şimdi herkes, ortada dolaşan pek çok asılsız söylemin dedikodudan ibaret olduğunu anlamıştır. Tabi ki konu ile ilgili şikayetlere nokta koymuyorum. 

Merak etmeyin, olayın ve açıklamanın takipçisi olmaya devam edeceğim.

Önümüzdeki süreçte tüm gelişmeleri, müspet veya menfi sizlerle paylaşacağım…