Bornova Kaymakamlığı himayelerinde, Yaşar Üniversitesi ev sahipliğinde; Ege Üniversitesi, Bornova Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü, Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Bornova İlçe Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, EGEBAM, BATI, Yeşilay İzmir Şubesi, Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nin katkılarıyla 28-29 Kasım 2024 tarihlerinde Yaşar Üniversitesi Ana Konferans Salonunda “1. Bağımlılık Farkındalık Sempozyumu” düzenlendi. Sempozyumun temel sloganı “Başka Sen Yok” olarak belirlendi.
Bu sloganla toplumda bağımlılığa karşı farkındalık kazanarak, bireylerin kendi yaşam kalitesine sahip çıkmasının önemi vurgulandı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Yeşilay İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Dilek Takımcı “Bağımlılıkla mücadelede koruyucu ve önleyici farkındalık çalışmalarına önem verdiklerini açıklayarak, “Yeşilay’ın İç İşleri Bakanlığı’nın destekleri ile tüm ülkede başlattığı “Bağımsızlık Seferberliği’ne değinerek, sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için çocuklarımıza, gençlerimize sahip çıkmak zorundayız ve tüm İzmirlileri bu seferberliğe destek vermeye davet ediyorum” dedi.
Takımcı, konuşmasında kadına yönelik şiddet ve bağımlılık ilişkisine de dikkat çekmek istediğini söyledi. “Kadına yönelik şiddet, yalnızca bireyleri değil, toplumları da derinden etkileyen bir sorundur. Zira bağımlılık, bu şiddeti tetikleyen veya sürdüren bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Araştırmalar, şiddet mağduru kadınların bağımlılık geliştirme riskinin yüksek olduğunu göstermektedir. Bu bağımlılıklar, ekonomik ve sosyal güçsüzlükten kaynaklanarak, şiddeti normalleştiren bir döngü oluşturuyor. Toplum olarak, bu döngüyü kırmak için kadınların güçlenmesi ve bağımsızlıklarının desteklenmesi gerekmektedir. Hep birlikte, kadına yönelik şiddeti önlemek ve bağımlılık sorununu ele almak için etkili stratejiler geliştirmek gerekiyor. Bağımlılığın kadına yönelik şiddet üzerindeki etkilerini anlamak ve çözüm önerilerini hayata geçirmek çok önemlidir” dedi.
Takımcı’dan sonra sözü devralan İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi M. Burak Öztop ise İl Sağlık Müdürlüğü olarak, bağımlılık ile mücadele konusunda toplum sağlığını korumak, bireylerin bağımlılıkla mücadelesine destek olmak ve geleceğimizi tehdit eden bu soruna kalıcı çözümler üretmek amacıyla var güçleriyle çalıştıklarını vurguladı.
Bornova Kaymakamı Muzaffer Şahiner de bu önemli sempozyum ile ilçe genelinde bağımlılığa karşı farklı bir bakış kazandırıldığını ve bağımlılıkla mücadeleye yönelik strateji ve girişimlerini sürdüreceklerini dile getirdi.
Sempozyum kapsamında Tütün Bağımlılığı, Alkol Bağımlılığı, Madde Bağımlılığı, Teknoloji ve Kumar Bağımlılığı konularında bir dizi bilgilendirici oturumların yanı sıra bağımlılıkla drama yoluyla yüzleşme atölye çalışması da yer aldı.