Kandil namazı saati ne zaman ? Ve okunacak dualar nelerdir ? Kandil namazı saati ne zaman ? Ve okunacak dualar nelerdir ?

Yenidoğan bebeklerin yoğun bakıma alınma süreçleri, yapay zeka destekli bir sistemle daha titiz bir denetim altına alınıyor. Bu yeni düzenleme, yoğun bakım ünitesine alınan bebeklerin sağlık durumlarının yakından izlenmesini sağlayacak.

Yeni algoritma ve izleme süreci

Yeni geliştirilen algoritma, yenidoğanların yoğun bakıma sevk gerekçelerini, yerel sağlık otoritesi tarafından takip edilecek şekilde düzenli hale getiriyor. Yoğun bakıma sevk işlemi, bu otoritenin onayı olmadan gerçekleştirilemeyecek. Acil durumlarda hızlı sevkler yapılabilecek olsa da, yapay zeka destekli teyit mekanizması bu süreci denetleyecek. Eğer yoğun bakım gereksiz görülürse, sorumlu otorite gerekli müdahaleleri yapacak.

Yapay zeka ile denetim

Yapay zeka, tedavi dışı işlemleri tespit ederek müdahale edilmesini sağlayacak. Ayrıca, sistemin başarılı tedavi örneklerini diğer sağlık kurumlarına sunarak, daha geniş bir sağlık hizmeti kalitesinin sağlanması hedefleniyor.

Ortak veri havuzu

Devlet, özel ve üniversite hastanelerindeki yenidoğanların sağlık durumu ortak bir havuzda toplanacak. Bu sayede, benzer durumdaki bebeklerin sağlık süreçleri daha iyi izlenebilecek. Sağlık sistemindeki aksaklıkların tespit edilmesi için daha yoğun denetimler gerçekleştirilecek. Önlemler, yasayla değil yönetmelik çerçevesinde düzenlenecek.

Sağlık Bakanı'nın açıklamaları

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, AK Partili doktor milletvekilleriyle yaptığı toplantıda, yenidoğan yoğun bakım süreçlerine ilişkin şu önlemleri sıraladı:

  • Yoğun bakım üniteleri başta olmak üzere hastaneler sıkı bir denetime tabii tutulacak.
  • Denetim sıklıkları artırılıp daha caydırıcı olması sağlanacak.
  • Yoğun bakıma sevk kriterleri yeniden belirlenecek. Yoğun bakımlarda teyit sistemi uygulanacak
  • Teyit mekanizmasının çalışmasında özel bir yöntem geliştirilmesi için çalışmalar yürütülüyor. Öne çıkan alternatife göre bebeğin gerçekten yenidoğan yoğun bakım ünitesine sevk edilmesi gerekiyor mu, ünitede kaç gün kalmalı, hangi tedavi yöntemleri uygulanmalı gibi temel sorular uzman isimlere sorulacak.
  • Sağlık kuruluşunun bulunduğu yerleşim birimindeki üst düzey sağlık birimine iletilerek karara bağlanacak.
  • Erişkin ya da yenidoğan hastanın belli bir sürenin üzerinde yoğun bakımda kalmaya devam edip etmemesi gerektiğine de yine sağlık kuruluşunun bulunduğu yerleşim birimindeki üst düzey sağlık birimi karar verecek.
  • Yoğun bakıma hızlı sevklerde ise bu teyit mekanizması süreci denetleyecek, yoğun bakımın gerekmediği hallerde ise gerekli işlemleri yapma sorumluluğuna sahip olacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ