Bilim insanları, Suriye'nin en eski kentlerinden biri olan Umm-el Marra'da yapılan kazılarda, insanlık tarihinin bilinen en eski alfabesini keşfetti. Bu buluş, alfabenin Mısır'dan çok daha önce, yaklaşık 2400 yıl önce ortaya çıktığını gösteriyor.
Umm-el Marra’da tarihi keşif
Suriye'nin kuzeyinde yer alan Umm-el Marra, Erken Tunç Çağı'na ait mezarlarla dikkat çekiyor. Arkeolojik kazılar sırasında, altın ve gümüş takılar, çömlekler, mızrak uçları ve 6 iskeletin yanı sıra üzerinde yazı bulunan 4 kil silindiri bulundu. Johns Hopkins Üniversitesi'nden arkeoloji profesörü Glenn Schwartz ve ekibi, bu yazıların tarihinin M.Ö. 2400'lü yıllara kadar uzandığını tespit etti.
Alfabe tarihini değiştiren keşif
Keşfedilen yazılar, bilinen diğer alfabetik sistemlerden yaklaşık 500 yıl daha eski. Glenn Schwartz, bu keşfin alfabenin M.Ö. 1900’lerde Mısır ya da çevresinde icat edildiği inancını değiştireceğini belirtti. Keşfedilen silindirlerdeki yazılar, mezarın içindeki eşyaların kaynağına dair ipuçları sunuyor olsa da, henüz tam olarak çözülememiştir.
Schwartz, "Yazıları tercüme etmek için bir araç bulunmadığı için, bu yazıların tam anlamını bilmemiz mümkün değil. Ancak bu buluş, eski yazıların tarihine ışık tutarak daha fazla soru ortaya çıkarmaktadır" dedi.