Bursa’da yaşayan balıkçı Adem Yılmaz (70) ile dostluğu filme konu olan, 'Eskikarağaç Leylek Köyü'ne bu yıl 13. kez gelen Yaren leylek ve eşi Nazlı, rahatsızlanıp ekipler tarafından tedaviye alınan yavrusuna 10 gün sonra kavuştu. Enfeksiyon tedavisi tamamlanan yavru, bugün ekipler tarafından sepetli merdivenle yuvasına bırakıldı.
Türkiye'yi, Avrupa Leylek Köyleri Birliği'nde temsil eden tek köy olan Bursa'nın Karacabey ilçesi Eskikaraağaç köyünde balıkçı Adem Yılmaz ile Yaren leyleğin dostluğu, milyonlar tarafından ilgiyle takip edilen hikâyeye dönüştü.
Geçen 12 yılda her göç zamanı Adem Yılmaz'ın kayığına konan Yaren leylek, 29 Şubat’ta tekrar geldi. Yaren leyleği takip eden eşi Nazlı da Eskikaraağaç'taki yuvaya kondu.
Yaren ile Nazlı'nın iki yavrusu var
Balıkçı Adem Yılmaz'ın gölden tuttuğu balıklarla beslenen Yaren leylek ve eşi Nazlı'nın, bu yıl da dört yumurtası oldu. Eşi ile sırayla kuluçkaya yatan Yaren leyleğin ilk yavrusu 28 Nisan'da yumurtadan çıktı. Yaren leylek ile eşi Nazlı’nın soğuktan ve yağmurdan korumak için mücadele verdiği yavrulardan iki yavru ölürken biri de rahatsızlanınca, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 2’nci Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından yuvadan alınıp tedavi için Celal Acar Yaban Hayvanı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezine götürüldü.
Tedavisi tamamlanan yavru leylek, getirildiği Eskikaraağaç Leylek Köyü'nde, sepetli merdivenle yuvaya bırakıldı. Yuvadan uçan Yaren ile Nazlı, yavrularının yuvaya bırakılışını uzaktan dikkatle takip ederken, Nazlı leylek bir süre sonra yuvaya konarak iki yavrusuyla da ilgilenmeye başladı. Yaren leylek ise bir binanın çatısından eşini ve yavrularını izledi.
Su, mineral kaybı ve enfeksiyon vardı
Yavru leyleğin 10 günlük tedavi sürecinin titizlikle yürütüldüğünü söyleyen DKMP 2. Bölge Müdürü Hacı Ahmet Çiçek, yavruların bugün itibarıyla eski yuvasına konulduğunu söyledi. Çiçek şunları ifade etti:
“Gördüğümüz kadarıyla da Yaren leylek, eşiyle bunu kabullendi. Bize geldiğinde yavrumuz su kaybı, mineral kaybı ve enfeksiyon belirtileri göstermişti. Veterinerlerimiz tarafından güçlü bir beslenme ile antibiyotik tedavisi yapıldı. İlk önce yavruya kıyma ve mama karışımıyla, doğrudan beslenmesine yardımcı olundu. Daha sonra önüne konulan yiyecekleri yemesi suretiyle, güçlendiği görüldü. Şu anda iyi durumda ve biz bu gözlemlemeyi devam ettireceğiz. İnşallah da göç zamanı geldiğinde ailesiyle uzun bir sürece tekrar başlayacak. Yaren leylekle ilgili gözlemlemeler devam edecek.”
İsim kampanyası başlatılacak
Yaren leyleğin yavrusunun ayağına halka takıldığı için hem sağlık durumunun hem de göç yolculuğunun takip edileceğini söyleyen Çiçek, “Bu halkadan onun nereye gittiğini, ne yaptığını takip etme fırsatı bulacağız. İleriki zamanlarda bunlarla ilgili GPS metodunu uygulamak suretiyle hangi göç yolunu takip ettiğini görmek istiyoruz. Yaren leyleğin bir sonraki yıl, yavrularıyla geri döndüğünü görebilmek için takılan bu halkanın, geldiğinde eğer varsa, demek ki gidiyor ve bu göç yoluyla geri dönüyor diye anlayacağız. Bu halka sadece yavrumuza takıldı. Bu hayvanlar yaban hayvanları, bu hayvanlara insan temasının en az derecede olmasını istiyoruz. Bu sayede zaten yaban oluyor ve uçmasına da engel teşkil etmiyor” diye konuştu.
Çiçek, yavruya da anne ve babası gibi isim verilmesi için isim kampanyası başlatacaklarını da belirterek, “Şu anda yavruya isim konulmadı ama etrafımızda insanların gelip burada temas sağladıkça, bir isim bulacağına inanıyoruz ve bununla ilgili sitelerimizde bir isim kampanyası da başlatmayı düşünüyoruz” dedi.
“Geldiği zaman sevinç, gittiğinde hüzün var”
Yaren ve Nazlı’nın yavrularına kavuşmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Adem Yılmaz (70) ise şöyle konuştu:
“Mutluyum, çünkü 10 günlük bir tedaviden sonra yavru leylek iyileşip yuvasına döndü. Üzgünüm, çünkü bu yıl iki yavrusunu kaybetti. Üçüncüsünün de hasta olması beni gerçekten üzdü. Fakat bu doğanın getirdiği bir şey. Bunu artık kabullenmek zorundayız. Şu an durumları iyi. İki yavruyla devam etsin, ağustosa kadar inşallah sağlıklı büyürler. 15 Ağustos’ta yavrular, ağustosun sonunda da Yaren ile Nazlı yine Afrika tarafına göç edecekler. Yavrular yuvaya konduğu zaman yavrusuna umarım iyi bir tepki verir. Yavrusu uzun süre kaldığı için kabul etmeme riski de var. Umarım kabul eder, gönlümden öyle geçiyor. Nazlı annesi onu kabul eder de Yaren erkek olduğu için inşallah o da kabul edecektir."
Yaren’in göç zamanı yaklaştıkça içini hüzün kapladığını ifade eden Yılmaz, “Geldiği zaman sevinç, giderken de hüzün yaşıyoruz ama ne yapacaksın. Altı ay burada, altı ay orada. İşte böylece hayat devam edecek. Mart ayı girdiği zaman ben havalara uçuyorum. Başım hep havada. Gelmesini bekliyorum; bazıları geliyor, Yaren inmiyor. Derken bir gün oluyor, işte martın beşi gibi yuvasına inmiş oluyor. 1-2 gün sonra da eşi geliyor. Yine devam ediyorlar, işte eşleşerek. 13 yıldır böyle" dedi.
Balıkçı Adem ve Yaren Leylek'in anıtı yaptırıldı
Bursa'nın Karacabey ilçesindeki Eskikaraağaç Leylek Köyü, her yıl göç döneminde on binlerce leyleğin geçtiği göç rotası üzerinde yer alıyor. Köy, aynı zamanda yerleşik leyleklere de ev sahipliği yapıyor.
'Yaren Leylek ve Adem Amca'nın hikâyesi doğaseverler tarafından da ilgiyle takip ediliyor. 2019'da Karacabey Belediyesi'nin katkılarıyla, yönetmen Burak Doğansoysal tarafından hikâye filme alındı ve Prag Film Ödülleri'nde 'En İyi Belgesel' ödülünü kazandı.
Geçen yıl ise Karacabey Belediyesi, Balıkçı Adem ve Yaren Leylek'in anıtını yaptırıp hikâyenin köy meydanında ölümsüzleşmesini sağladı.