BİLİM - TEKNOLOJİ

Yapay zeka uygulamalarında veriden ne kadar kazanılır?

Yapay zeka, günümüz iş dünyasında şirketlerin kazançlarını artıran en önemli faktörlerden biri olarak öne çıkıyor. Peki, veriden yapay zeka uygulamalarında veriden ne kadar kazanılır?

Abone Ol

Türkiye'nin ilk veri pazaryeri olan deepin’in Kurucusu ve Galaksiya CEO'su Erdem Eser Ekinci, yapay zekanın veri odaklı iş modellerinin temelini oluşturduğunu vurguluyor.

Ekinci, “Yapay zeka çözümleri, doğru verilerle beslendiğinde rekabet avantajı sağlar. Ulusal pazarda yerli girişimlerin ve kurumsal varlıkların bu verilerden kazanç elde etmeleri için sağlam veri pazaryerlerine ihtiyaç var” şeklinde konuştu. Avrupa Birliği'nin de veri ekonomisinin önemini kavrayarak yasal düzenlemelere gittiğini belirtti.

Türkiye'de Veri Ekonomisinden Beklenen Büyüme: 365 Milyon Dolar

Veri ekonomisi, dünya genelinde hızla büyüyen bir sektör. Avrupa Komisyonu'nun tahminlerine göre, AB’nin veri ekonomisinin 2025 yılında 829 milyar Euro değerine ulaşması bekleniyor. Türkiye'de de veri pazaryerlerinin gelişimi, veri odaklı iş modellerinin yaygınlaşmasıyla ivme kazanıyor. 2022-2027 yılları arasında Türkiye'deki veri merkezlerine yapılan yatırımların 365 milyon doların üzerinde bir büyüme göstermesi öngörülüyor.

Veriden Para Kazanma Oranı 2023’te 25,4 Milyar Euro

Yapay zeka, veri ekonomisinin kritik bir parçası olarak, şirketlerin kazançlarını şekillendiriyor. IDC raporuna göre, üretici yapay zekanın 2027 yılına kadar tüm yapay zekanın yüzde 30’unu oluşturacağı öngörülüyor. 2023 yılında veriden kazanma oranı, 2022'ye göre yüzde 20.6 artarak 25.4 milyar Euro’ya ulaştı. Bu artış, veri pazarındaki dinamiklerin hızla değiştiğini gösteriyor. 2025 yılından itibaren yıllık yüzde 4.1 bileşik büyüme oranıyla bu rakamın 2030 yılına kadar 42,3 milyar Euro'ya ulaşması bekleniyor.

AB'nin Hedefi: 270 Milyar Euro Ek GSYİH

Avrupa Birliği, veri ekonomisinin güvenli ve adil bir şekilde gelişimini sağlamak için Data Act ve AI Act gibi yasal düzenlemeler getiriyor. IDSA (International Data Space Association) adında bir birlik oluşturarak, kurumlar arasında güvenli veri paylaşımını sağlayacak protokoller belirliyor. AB'nin bu düzenlemelerle veri ticaretine olan güveni artırmayı ve veri ekonomisinin büyümesini hızlandırmayı hedeflediği belirtiliyor. Avrupa Komisyonu, düzenlemenin 2028'e kadar 270 milyar Euro ek GSYİH yaratacağı tahmininde bulunuyor.

Erdem Eser Ekinci, “Veri ekonomisine yatırım yapmak, şirketlerin rekabet gücünü artırmak için şart. Her yıl kendi verisini satarak gelir elde eden kurumsal firmaların sayısı artıyor. Küresel yapay zeka firmalarına karşı ayakta kalabilmek için verimize sahip çıkmalıyız” diye ekledi.

Türkiye’nin Veri Haritası

Galaksiya, Türkiye’nin ilk veri pazaryerini kurarak, şirketlerin veri odaklı stratejiler geliştirmelerine katkıda bulunuyor. Ekinci, “Yapay zeka fabrikalarının ve veri pazaryerlerinin önemi her geçen gün artıyor. Türkiye'nin bir veri haritası çıkarılmalı, verinin hareketi ve erişimi kontrol altına alınmalı. Böylece küresel yapay zeka firmalarıyla rekabet edebilir ve ulusal güvenliğimizi sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.