Tarihte Bugün: 22 Ağustos 1984-Neptün'ün gizemli halkalarının keşfi! 

1984 yılında, Neptün'ün arkasındaki yıldızların ışığını engelleyen bir şey olduğu tespit edildi ve bu, gezegenin halkalarının varlığını gösterdi. İlk güvenilir gözlemler 22 Temmuz 1984'te Patrice Bouchet ve ekibi tarafından gerçekleştirildi. Gözlemler, Neptün'ün halkalarını "yaylar" olarak adlandırılan beş ana bölgeye ayırdı. Bu halkalar Voyager 2 tarafından 1989'da kesin olarak doğrulandı. Voyager 2'nin Neptün'ü yakınından geçişi sırasında halkaların kesin olarak keşfi yapıldı ve örtülme olaylarının Adams halkasındaki yaylardan kaynaklandığı doğrulandı.

Uranüs Halkaları Neden Plak Gibi Çizgili? » Kozan Demircan

Halkalar ve yaylar

Neptün’ün beş ana halkası şunlardır: Galle, Le Verrier, Lassell, Arago ve Adams. Halkalardan en dıştaki Adams halkası beş ayrı yay içerir: Fraternité, Égalité 1 ve 2, Liberté ve Courage. Bu yaylar, 1980'lerin sonunda keşfedilmiş ve isimlendirilmiştir. Adams halkası, Neptün'ün en belirgin ve en iyi incelenen halkasıdır. Fraternité, en parlak yay olarak öne çıkarken, Courage en soluk olanıdır.

Neptün Gezegeni, Yörüngesi, Uyduları, Halkası - Uzay ve Astronomi Bilgi  Kaynağı

Özellikler

Neptün'ün halkaları, koyu renkli, organik bileşikler içeren ve radyasyon etkisinde kalan malzemelerden oluşur. Bu halkalar, Jüpiter’in halkalarına benzese de, daha soluk ve tozlu olup genellikle geniş tozlu halkacıklardan oluşur. Neptün'ün halkalarındaki toz oranı %20 ile %70 arasındadır ve optik derinlikleri 0,1'den azdır. Neptün’ün halkalarının nispeten genç olduğu ve muhtemelen gezegenin eski uydularının çarpışması sonucu oluştuğu düşünülmektedir.

Elektrikli araçlarda en sık yaşanan sorunlar ve çözümleri Elektrikli araçlarda en sık yaşanan sorunlar ve çözümleri

Neptün'ün halkaları ilk kez bu kadar net görüntülendi

Keşifler ve araştırmalar

Neptün'ün halkaları, James Webb Uzay Teleskobu ve Hubble Uzay Teleskobu gibi modern teleskoplar tarafından da incelenmiştir. Bu teleskoplar, halkaların en parlak kısımlarını görüntüleyebilmiştir. Voyager 2'nin keşiflerinden sonra yapılan gözlemler, halkaların bazı değişiklikler gösterdiğini, özellikle bazı yayların zamanla kaybolduğunu göstermiştir.

Neptün'ün halkaları, Güneş Sistemi'nin diğer gezegenlerinin halkalarından farklı özellikler taşıyan, gözlemler ve araştırmalar açısından büyük önem taşıyan bir yapıdır.

Muhabir: Mehrican Candemir