SAĞLIK

Uykuya engel olan huzursuz bacak sendromu

Nöroloji Uzmanı Doktor Ayşegül Daldal, huzursuz bacak sendromunun (HBS) uyku ile ilişkili ciddi bir hareket bozukluğu olduğunu vurguladı.

Abone Ol

BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi'nden Nöroloji Uzmanı Dr. Ayşegül Daldal, huzursuz bacak sendromunun toplumda oldukça yaygın görüldüğünü belirterek, HBS’nin görülme sıklığının %10-15 arasında olduğunu ifade etti. Ancak, hastaların belirtileri net bir şekilde tanımlamakta zorlandığı için uzun yıllar doğru tedaviye ulaşamama sorunuyla karşılaştığını söyledi.

Huzursuz bacak sendromu nedir?

Dr. Daldal, huzursuz bacak sendromunun özellikle bacaklarda hissedilen rahatsız edici bir his ve karşı konulamaz hareket ettirme isteğiyle karakterize olduğunu belirtti. Bu belirtilerin genellikle dinlenme durumunda artış gösterdiğini ve özellikle geceleri daha yoğun hale geldiğini vurguladı. Kişiler, “bacaklarım kıpraşıyor, zonkluyor ya da yanıyor” gibi hislerle bu durumu tanımlamaya çalışır.

HBS tanısı nasıl konur?

Huzursuz bacak sendromu, klinik gözlemlerle kolayca tanı konulabilecek bir rahatsızlıktır. Dr. Daldal, HBS tanısında şu kriterlerin önemli olduğunu belirtti: bacaklarda karşı konulamayan hareket ettirme isteği, bu hissin dinlenme anında artması ve hareket ettikçe azalması, belirtilerin özellikle akşam ve gece saatlerinde daha belirgin hale gelmesi.

Altta yatan nedenler belirlenmeli

HBS tedavisinde ilk adımın, altta yatan nedenlerin belirlenmesi olduğunu vurgulayan Dr. Daldal, özellikle demir eksikliği gibi durumların tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Dopamin agonistlerinin HBS tedavisinde etkili olduğunu belirten Daldal, erken tanı ve tedavi ile hastaların yaşam kalitesinin büyük ölçüde artırılabileceğini ifade etti.