2 bin 600 yıllık bekleyiş için geri sayım 2 bin 600 yıllık bekleyiş için geri sayım

Uykusuzluğun, beyin sağlığı üzerindeki etkileri üzerine yapılan yeni bir araştırma, tek bir gece dahi olsa uykusuzluğun beynin yapılarını yaşlandırabileceğini ortaya koydu. Beyin yaşlanması, bilişsel fonksiyonlarda azalmaya ve kimyasal değişimlere yol açabilir. Uyku süreci, hafıza konsolidasyonu, toksin temizleme ve yeni sinirsel bağlantılar oluşturma gibi kritik işlevlerin yerine getirilmesi için önemli bir zaman dilimidir. Yeterli uyku alamamak, bu süreçlerin etkin bir şekilde gerçekleşmesini engelleyebilir ve bilişsel fonksiyonları olumsuz etkileyebilir.

Bir gece uykusuz kalırsanız beyniniz bir yıl yaşlanıyor

Araştırmacılar, MRG teknikleriyle 134 sağlıklı gönüllü üzerinde yapılan çalışmada farklı uyku koşullarının beyin yapılarını nasıl etkilediğini inceledi. Kontrol gruplarıyla karşılaştırıldığında, toplam uyku yoksunluğu grubunda tek bir gece uykusuzluktan sonra beyin yaşının bir ila iki yıl arasında arttığı gözlendi. Diğer gruplarda ise bu tür bir yaşlanma etkisi belirgin değildi. Tam bir gece uyku almanın ise beyin yaşlanma sürecini tersine çevirebileceği bulundu.

Araştırmanın sonuçları, uyku yoksunluğunun beyin sağlığı üzerindeki kısa vadeli etkilerini vurgularken, uzun vadeli etkilerini anlamak için daha fazla çalışmanın gerekliliğine işaret ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi