Türk edebiyatının önemli isimlerinden yazar Ferit Edgü, 88 yaşında yaşamını yitirdi. Edgü, edebi kariyerinde pek çok türde eser vererek, Türk edebiyatına büyük katkılarda bulundu. 

Ferit Edgü'nün hayatı ve edebi katkıları

Ferit Edgü, 24 Şubat 1936 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Eğitimine İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde başladı ve öğrenimini Paris’te sürdürdü. 1976-1990 yılları arasında kurucusu olduğu Ada Yayınları aracılığıyla çağdaş Türk ve dünya yazarlarının eserlerini yayınladı. Edebiyatın şiir, öykü, roman, oyun, deneme, biyografi, eleştiri ve aforizma gibi pek çok alanında eserler verdi.

Sokak sanatının dönüşümü: Türkiye’de graffiti kültürü Sokak sanatının dönüşümü: Türkiye’de graffiti kültürü

Eserleri ve ödülleri

Edgü’nün önemli eserleri arasında "Bir Gemide", "Ders Notları" ve "Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı" yer almaktadır. "Bir Gemide" eseriyle 1979 Sait Faik Hikaye Armağanı'nı, "Ders Notları" ile 1979 Türk Dil Kurumu Ödülü’nü ve "Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı" ile 1988 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Hakkâri’de Bir Mevsim romanından uyarlanan ve Erden Kural tarafından yönetilen film, Berlin 33. Film Festivali’nde beş ödül kazandı, bunlar arasında Gümüş Ayı da bulunmaktadır.

Uluslararası başarı 

Ferit Edgü'nün eserleri, Japonca ve Çince dahil olmak üzere birçok dile çevrilmiş ve uluslararası alanda da beğenilmiştir. 

Editör: Simge Akbulut