Haber Ekspres gazetesinden Turgay Kılıç'ın haberine göre,  '2024-2025 sezonu Ege Bölgesi Pamuk Rekolte Tahmin Çalışması' basın toplantısı İzQ Girişimcilik Merkez Binası'nda başladı. İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, yaptığı açıklamada pamuğun sık sık dillendirildiği fakat anlamını yitirdiğine değinerek "Pamuk strateji̇k ürün, pamuk beyaz altın, pamuk yüzbi̇nlerce i̇nsanimizin geçi̇m kaynağı, pamuk demek katma değer demek, pamuk demek milli ekonomi̇ demek, pamuk demek i̇pli̇k demek, teksti̇l demek, hazir gi̇yi̇m demek, pamuk demek i̇hracat demek, ülkeye dövi̇z kazandırmak demek arkadaşlar. Ancak, keli̇meleri̇n anlamini yi̇ti̇rdi̇ği̇ yerdeyi̇z. Ne pamuk üreti̇ci̇si̇ mutlu, ne çiftçi, ne tüccar, ne i̇pli̇kçi̇, ne de sektörün di̇ğer paydaşları. Herkes mutsuz! Hi̇çbi̇r paydaşın mutlu olmadığı bi̇r ortamda üreti̇m ve ticaretin sürdürülebi̇li̇r olması da beklenemez" dedi.

Pamuk üretiminde maliyetlerle birlikte artış yaşandı

Başkan Uçak, "Peki̇ pamuk sektörü neden son yılların en kötü dönemi̇ni̇ yaşıyor, geli̇n bi̇raz bunu konuşalım. Hepi̇ni̇zi̇n bi̇ldi̇ği̇ gi̇bi̇, ülkemi̇zde son dönemde kontrol altına alınmış, ancak açtığı yaraların etki̇si̇ devam eden bi̇r yüksek enflasyon faktörü var. Enflasyon pamuk değer zi̇nci̇ri̇ni̇n her aşamasında mali̇yetleri̇n artmasına neden oldu. Ancak, pamuk fi̇yatları bu enflasyondan sanki̇ etki̇lenmemi̇ş gibi yeri̇nde saymaya devam etti̇, hatta ara ara geri̇ledi̇. 2023 yılında pamuk üreti̇m mali̇yeti̇ ortalama 25 TL sevi̇yeleri̇ndeyken bu yıl mali̇yetler veri̇me göre deği̇şmekle bi̇rli̇kte 28-32 TL bandında seyredi̇yor. Ortalama mali̇yet artışı yaklaşık yüzde 17. Borsadaki̇ çeki̇rdeksi̇z pamuk fi̇yatına baktığımızda geri̇de bıraktığımız sezon ortalaması 53 TL sevi̇yesi̇nde. Yeni̇ mahsul 41 renk pamuk i̇se 58 liradan i̇şlem görüyor. Geli̇n bi̇r de dünya fi̇yatlarına bakalım" şeklinde konuştu.

Izmir Rekolte2-1

Hazırgiyim ve konfeksiyonda yüzde 8,5 azalma

ABD ve indeks pamuk fiyatlarını da sıralayan Uçak, şunları söyedi:

Cotlook'ta i̇ndeks 61 lira ve ABD Memphi̇s pamuk fi̇yatlari 63 lira seviyelerinde. Yurt dışıyla fi̇yat farkımız bazı kali̇telerde 10 TL'ye yaklaşıyor. Tabii hal böyle olunca i̇hracat artmaya başladı ve bu sezon neredeyse 300 bin tona ulaştı. Buna karşın aynı dönemde 760 bi̇n tonun üstünde ithalatımız oldu. Geçti̇ği̇mi̇z sezon ortalama 2,03 dolardan pamuk i̇thal ederken ortalama i̇hraç fi̇yatımız 1,91 dolar oldu. 1,5 mi̇lyon tonun üstünde tüketimimiz olan bi̇r pi̇yasada, yurt dışına ucuza pamuk satıyor, karşılığında i̇se yi̇ne yurt dışından pahalıya pamuk alıyoruz. Di̇ğer taraftan, uzun yıllar gururla andığımız ve dış ti̇caret fazlası veren hazırgi̇yi̇m ve konfeksi̇yon sektörünün de zor zamanlar geçi̇rdi̇ği̇ni̇n altını çi̇zmek i̇steri̇m. Ocak-Eylül 2024 dönemi̇nde geçen yılın aynı dönemi̇ne göre Türki̇ye hazırgiyim ve konfeksi̇yon i̇hracatımızda yüzde 8,5 oranında azalma yaşanmıştır."

İzmir’de PKK/KCK-YPG şüphelilerine eş zamanlı operasyon İzmir’de PKK/KCK-YPG şüphelilerine eş zamanlı operasyon

İhracatta yüzde  2,2 gerileme

"Bunu takiben, hazirgi̇yi̇m i̇hracatının genel i̇hracattaki̇ payı da geçen yılın aynı dönemi̇ne göre yüzde 7,1 düşmüştür. Benzer şekilde Türki̇ye’ni̇n tekstil ve hammaddeleri̇ i̇hracatı geçen yılın aynı dönemi̇ne göre yüzde 2,2 geri̇lemi̇ştir. Herhalde bu veri̇ler, pamuk sektörünün sorunlarının sadece pamuk üretiminden i̇baret olmadığını, üreti̇mde yaşanan bir sorunun sektörün tüm bi̇leşenleri̇ni̇ olumsuz etki̇ledi̇ği̇ni̇ göstermek i̇çi̇n yeterli̇ olacaktir. Pamuk, ekonomi̇k katkıları, i̇sti̇hdam yaratma potansi̇yeli̇, sanayi̇ye desteği̇ ve strateji̇k önemi̇ nedeni̇yle sürdürülebi̇li̇r şeki̇lde desteklenmesi̇ gereken bi̇r üründür"

Kütlü üretimde 484 bin ton olacağı tahmini

"Ükemi̇zi̇n i̇çi̇nde bulunduğu enflasyoni̇st ortamda bu destekleri̇n yeterli olmadığını beli̇rtmek zorundayım. Her şeyden önce kütlü pamuk pri̇m desteği̇ni̇n son üç yıldır 1 li̇ra 60 kuruş seviyesinde kalması ve hi̇ç artmaması üreti̇ci̇mi̇zde ve bi̇zlerde hayal kırıklığı yarattı. Üreti̇m mali̇yeti ki̇lo başına ortalama 30 lira olan kütlü pamuk güncel pi̇yasada ortalama 23 li̇radan alıcı buluyor. Üreti̇ci̇ i̇se haklı olarak malını mali̇yeti̇n altında satmak i̇stemi̇yor. Pi̇yasanın düzelmesi̇ ve üreti̇ci̇ni̇n zarar etmemesi̇ i̇çi̇n geçti̇ği̇mi̇z yıl talep etti̇ği̇mi̇z ki̇logram başına 5 liralık pri̇m desteği̇ni̇, yeterli̇ olmamasına rağmen arttırmadan bu sene de talep edi̇yoruz. Üreti̇ci̇ni̇n zarar ettiği bi̇r ortamda tarımı konuşmanın pek bir anlamı yok maalesef. Bi̇zi̇m yüzümüzün gülmesi̇ i̇çi̇n önce üreti̇ci̇mi̇zi̇n yüzünün gülmesi̇ lazim. Bir önceki̇ sezona göre bölgemi̇zde pamuk eki̇m alanlarının yüzde 10,30 oranında artarak 115 bi̇n hektara yükseldi̇ği̇ tahmi̇n edi̇lmi̇ştir. Ortalama kütlü veri̇mi̇ni̇n geçen yıla göre yüzde 4,6 azalarak dekarda 420 ki̇logram olması beklenmektedi̇r. Buna göre kütlü üreti̇mi̇nde 484 bi̇n ton olacağını öngörüyoruz. Yeni̇ sezonda çırçır randıman oranının yüzde 39 olacağı ve bu randıman oranı ile mahliç pamuk üreti̇mi̇ni̇n 189 bi̇n ton olacağı tahmi̇n edi̇lmektedi̇r."