Tuz, yemeklere lezzet katan önemli bir madde olmasının yanı sıra insan yaşamı için de hayati bir rol oynar. İçeriğindeki sodyum, vücudun su dengesini korurken hücrelerin besinleri emmesine yardımcı olur. BBC Türkçe'nin haberine göre ABD'deki Rutgers Üniversitesi’nden beslenme bilimleri profesörü Paul Breslin, tuzun yaşamsal önemine dikkat çekerek, yeterli sodyum alınmadığında ciddi sağlık sorunlarının ve hatta ölümün söz konusu olabileceğini belirtiyor.

Mantar zehirlenmelerine dikkat! Mantar zehirlenmelerine dikkat!

Tuzun sağlık üzerindeki etkileri

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), günde yaklaşık bir tatlı kaşığına denk gelen beş gram tuz tüketimini öneriyor. Ancak küresel ortalama, bu miktarın çok üzerinde, günlük 11 gram civarında. Aşırı tuz tüketimi; kalp hastalıkları, mide kanseri, obezite, osteoporoz ve böbrek hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. WHO, her yıl 1.89 milyon kişinin aşırı tuz tüketimi nedeniyle yaşamını yitirdiğini tahmin ediyor.

Tuz Tüketimi2

Tuzun fazla tüketildiği ülkeler

Kazakistan gibi bazı ülkelerde tuz tüketimi tarihsel ve kültürel nedenlerle yüksek. Örneğin, Kazak halkı geleneksel olarak etleri tuzlayarak saklıyor. Ülkede kişi başına düşen günlük tuz tüketimi 17 gramı buluyor. Bununla birlikte, aşırı tuz tüketimi sağlık sorunlarına yol açtığında tuzu bırakmak kolay olmayabiliyor. Ancak uzmanlar, tuz yerine baharat ve doğal tatlandırıcıların tercih edilmesinin daha sağlıklı bir seçenek olduğunu belirtiyor.

Tuz Tüketimi3

Vücuttaki tuz dengesi

Vücudun tuz seviyesini korumak önemli ancak fazla tuz tüketimi vücutta su tutulmasına neden olarak kan basıncını artırabiliyor. Avustralya’daki Newcastle Üniversitesi'nden Profesör Claire Collins, yüksek tansiyonun felç ve kalp krizi riskini artırabileceğini vurguluyor. Uzmanlar, tuz tüketimini azaltmanın, özellikle yüksek tansiyon riski taşıyan bireyler için hayati önemde olduğunu belirtiyor.