Türkiye, 2053 yılına kadar Net Sıfır Emisyon hedefini gerçekleştirmeye yönelik uzun vadeli iklim stratejisini, 11-22 Kasım tarihleri arasında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenecek olan COP29 İklim Konferansı'nda dünya ile paylaşacak. Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadele yol haritası, ülkelerin gelecekteki iklim hedeflerini şekillendirecek önemli bir adım olacak.

İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Halil Hasar, Türkiye'nin bu süreçteki rolüne ve COP29'daki stratejilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. COP29'un ana gündem maddesi, iklim finansmanı olacak. Ancak Türkiye'nin katkıları ve hedefleri, yalnızca finansal boyutla sınırlı kalmayacak. Ülkenin küresel iklim krizine karşı verdiği mücadele, gelecekteki yeşil dönüşüm için kritik adımlar taşıyor.

Sabah, öğle, akşam, ikindi, yatsı namazları saat kaçta? 27 Aralık Cuma Uşak namaz saatleri Sabah, öğle, akşam, ikindi, yatsı namazları saat kaçta? 27 Aralık Cuma Uşak namaz saatleri

COP29: Küresel iklim eylemi ve finansmanı tartışılacak

Türkiye'nin, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında bir köprü işlevi gördüğünü vurgulayan Prof. Dr. Halil Hasar, 2025 yılına kadar gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelere yılda 100 milyar dolar sağlama taahhüdünün öne çıkacağını söyledi. Ancak bu taahhüdün, Yeni Toplu Sayısallaştırılmış Hedef (NCQG) ile güncellenerek artırılması bekleniyor. Hasar, bu düzenlemeyle düşük karbonlu ve iklime dayanıklı projelere daha fazla kaynak sağlanmasının hedeflendiğini belirtti. Türkiye, bu süreçte geliştirdiği yeşil dönüşüm stratejileri ve iklim finansmanına erişim hedefleriyle dikkat çekiyor.

Türkiye'nin iklim sorumluluğu ve gelecek nesillere borç

İklim Değişikliği Başkanı Halil Hasar, Türkiye'nin küresel iklim krizine olan sorumluluğunun %1 olduğunu, ancak çevrenin geçmişten alınan bir emanet olduğunu ve bu emaneti geleceğe taşımak gerektiğini belirtti. Türkiye'nin iklim politikalarında, "gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma" sorumluluğunun altı çizildi. Hasar, bu hedefle Türkiye'nin uluslararası müzakerelerde aktif bir rol oynamaya devam edeceğini ifade etti.

COP29’da Türkiye'nin üst düzey katılımı

Türkiye'nin COP29’a katılımı, önemli bir diplomatik adım olarak dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Emine Erdoğan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da zirvede söz alacak. Bakan Kurum, Türkiye'nin Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi ve 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi doğrultusunda yapılacak çalışmaların yol haritasını açıklayacak. Ayrıca, Türkiye’nin Azaltım ve Uyum Strateji Eylem Planı ile Şeffaflık Raporu da bu etkinlikte sunulacak. Türkiye’nin bu kadar kapsamlı bir yol haritasını COP29'da açıklaması, diğer ülkeler için örnek teşkil edecek.

Kaynak: AA