Türkiye’nin öncülüğünde başlatılan ve 52 ülke ile Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın desteğiyle yürütülen girişimde, İsrail’e silah ve mühimmat sevkiyatının durdurulması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) güçlü bir çağrı yapıldı. Diplomatlar, İsrail’e silah akışının kesilmesi amacıyla Birleşmiş Milletler bünyesinde uluslararası bir farkındalık yaratmak için ortak mektup hazırladıklarını belirtti.

BM Genel Kurulu’ndan 124 ülkenin desteğiyle tarihi karar

Uluslararası Adalet Divanı’nın 19 Temmuz 2024 tarihli istişari görüşüne atıf yapan Türkiye ve destekçileri, İsrail’in Gazze ve diğer işgal altındaki Filistin topraklarındaki politikalarına karşı 124 ülkenin olumlu oy verdiği bir BM kararı çıkardı. 18 Eylül 2024 tarihinde alınan bu kararda, özellikle İsrail’e yönelik silah tedarikinin sınırlanması gerektiği vurgulandı.

Şiddet ve hukuk ihlallerine karşı harekete geçme çağrısı

Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın girişimiyle hayata geçirilen mektupta, Filistin’de tırmanan şiddet olaylarına dikkat çekildi. Gerek Gazze gerekse Lübnan ve Orta Doğu'nun diğer bölgelerindeki sivillere yönelik insan hakları ihlallerinin önlenmesi için İsrail’e silah satışının sonlandırılması istendi. Mektup, 1 Kasım’da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nin kasım ayı başkanı İngiltere ve BM Genel Kurul Başkanı Philemon Yang’a sunuldu.

Türkiye Ve 52 Ülkeden İsrail'e Silah Akışının Durdurulması Için Çağrı! 1

Türk Hava Yolları'ndan tahtakurusu tartışmalarına yanıt Türk Hava Yolları'ndan tahtakurusu tartışmalarına yanıt

İsrail'e silah sevkiyatının durdurulması için güçlü destek

Türkiye ile birlikte Filistin, Brezilya, Çin, Güney Afrika, Rusya, İran, Ürdün, Suudi Arabistan, Venezuela ve Vietnam gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu 52 ülke ve iki büyük kuruluş, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı durmanın uluslararası toplumun hukuki ve vicdani bir yükümlülük olduğunu savunuyor.

Kaynak: AA