Türkiye'nin doğusunda, İran sınırında güvenlik tedbirleri, terör, kaçakçılık ve yasa dışı geçişleri engellemek amacıyla zirveye ulaşmış durumda. 6. Tugay Komutanlığı'nın denetimindeki 295 kilometrelik hattın büyük bir kısmı, Modüler Beton Duvar (MBD) ile güvence altına alındı. Hattın yüzde 70'lik bölümünde yer alan bu duvarlar, yasa dışı geçişlerin önlenmesi için kritik bir bariyer görevi görüyor. Ayrıca, bu duvarların aşılması durumunda devreye giren 4 metre derinliğindeki hendekler, sınır hattındaki güvenliği pekiştiriyor.

Türkiye İran Sınırında Güvenlik Önlemleri Zirveye Çıkartıldı (4)

Elektronik gözetim ve ileri teknoloji ile 7 gün 24 saat koruma

Sınır hattı sadece fiziksel engellerle değil, aynı zamanda gelişmiş elektronik sistemlerle de korunuyor. Türkiye, sınır güvenliğini artırmak için İHA'lar, dron'lar ve sismik hareket algılayıcı sistemler kullanıyor. Dron'lar, sınır hattını sürekli izleyerek, potansiyel yasa dışı geçişleri tespit ediyor. Ayrıca, TSK personeli, termal kameralara sahip dron'lar sayesinde gece-gündüz güvenlik sağlıyor. Sismik hareket algılayıcı sistemler ise sınır hattındaki her hareketi saniye saniye izleyerek, terörist unsurlar ve kaçak göçmenlerin tespit edilmesine yardımcı oluyor.

Türkiye İran Sınırında Güvenlik Önlemleri Zirveye Çıkartıldı (2)

SON DAKİKA: İzmir Mürselpaşa Bulvarı'nda arızalı araç trafiği zorluyor SON DAKİKA: İzmir Mürselpaşa Bulvarı'nda arızalı araç trafiği zorluyor

Yerli ve milli teknolojiyle sınır güvenliği artırılıyor

Güvenlik önlemleri yalnızca hava unsurlarıyla sınırlı kalmıyor. ASELSAN'ın ürettiği insansız kara aracı ASLAN, sınırda güvenlik tedbirlerini daha da pekiştiriyor. ASLAN aracı, yasadışı geçişlere karşı entegre edilebilen akustik silahlarıyla, yasa dışı göçmenleri sınır hattından uzaklaştırabiliyor. Aynı zamanda, İnsansız Kara Araçları (İKA) ve İnsansız Hava Araçları (İHA) sayesinde sürekli olarak alınan verilerle, kaçak geçişler ve terörist faaliyetler engelleniyor.

Türkiye İran Sınırında Güvenlik Önlemleri Zirveye Çıkartıldı (1)-1

25 katmanlı güvenlik sistemiyle anında müdahale

Türkiye'nin İran sınırındaki güvenlik hattı, 25 katmanlı bir savunma sistemi ile korunuyor. Bu sistem, her türlü tehdit karşısında hızlı bir şekilde reaksiyon verilmesini sağlıyor. Güvenlik merkezlerinde toplanan veriler, anında harekât merkezlerine iletilerek, üst düzey komutanlıkların anında müdahale etmesine imkan tanıyor. Bu sayede, sınırda oluşabilecek herhangi bir tehlikeye karşı anında harekete geçilmesi mümkün oluyor.

Türkiye İran Sınırında Güvenlik Önlemleri Zirveye Çıkartıldı (3)

Sınır güvenlik önlemlerinin etkisi

Güvenlik önlemleri sayesinde, Türkiye-İran sınırında yasa dışı geçişler büyük ölçüde engelleniyor. 2020'de 62 bin 818, 2021'de 61 bin 262, 2022'de 63 bin 74, 2023'te ise 49 bin 49 kişi yasa dışı yollarla Türkiye'ye geçmeye çalışırken güvenlik önlemleriyle engellendi. Bu yıl ise bu sayı, 15 bin 422'ye düştü. Sınırda alınan bu etkili tedbirler, Türkiye'nin güvenliğini daha da artırmaya devam ediyor.

Kaynak: İHA