Veriler, bir önceki yıla göre göç eden kişi sayısında yüzde 31,6 azalma olduğunu gösteriyor ancak vatandaşlık ülkesine göre Türkiye’den giden göçe bakıldığında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısı 2020 yılına göre 25.793 kişi fazla. Bu da yüzde 33’lük bir artış oranına tekabül etmekte. Türkiye'den göç eden nüfusun yaş grupları incelendiğindeyse en fazla göç edenlerin yüzde 14,4 ile 25-29 yaş grubunda olduğu görülürken, 20-29 yaş aralığında toplam oran yüzde 26. Kuruma göre 2021’de 20-29 yaş arası 74.761 kişi yurt dışına gitmiş. 2020 ve 2021 yıllarında geleceğini yurt dışında arayan genç sayısı ise 286 bin kişi olmuş.
Gençlerin yüzde 73’ü yurt dışında yaşamak istiyor; Almanya merkezli Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) Derneği’nin Türkiye Gençlik Araştırması 2021’e göre, 18-25 yaş arası gençlerin yüzde 82,9'u "Türkiye'de gelir dağılımının dengesiz olduğunu, eşit olmadığını" söylüyor. Türkiye’de işsizliğin çok yüksek olduğunu söyleyen gençler bunun birinci nedeni olarak “liyakat” eksikliğini görüyor. Araştırmada memnuniyet ve mutluluk durumları sorulduğunda katılımcıların yüzde 55,2'si, "Şimdiki yaşamından ne tam olarak mutlu ne de mutsuz olduğu" yanıtını vermiş. Yüzde 25,8'lik oran ise, şimdiki hayatından mutsuz olduğunu ifade ediyor.
Katılımcı gençlere sorulan “İmkânınız olsa Türkiye’de mi yaşamak istersiniz yoksa başka bir ülkede mi?” sorusuna gençlerin yüzde 72,9’u fırsat verilse veya imkanı olsa Türkiye dışında bir ülkede yaşamak istediğini belirtiyor. Bu gençlerin ilk tercihiyse Almanya, İngiltere ve Fransa olmak üzere Avrupa ülkeleri ve ABD ve Kanada. Başka ülkede yaşamak isteme nedenleri sorulduğundaysa ilk sırada yüzde 32,4'lük bir oranla, "Oradaki yaşam koşullarının Türkiye'deki yaşam koşullarından daha iyi olması" gerekçesi yer alıyor.
Gençler için neler yapılabilir? OECD’nin 2021’de yayımladığı Gençlik Eylem Planı’nda, gençlere yönelik temel politika başlıkları bulunuyor. Başlıkların ilki eğitim alanını kapsıyor. Planda gençlerin ihtiyaç duyduğu becerileri eğitim kanallarından edinmesi, gençler arasındaki yapısal eşitsizliklerin ve dijital uçurumun ortadan kaldırılmasıyla gençlerin eğitimden iş yaşamına sağlıklı geçişi öneriliyor.
İkinci başlık ise iş gücüne katılım. Bu noktada istihdam subvansyonları ve vergi teşvikleri de dahil olmak üzere iş yaratmayı teşvik etmek, işçi haklarını ve bu hakkın korunmasını teşvik, gençler için işgücü piyasasındaki engelleri kaldırmak ve güvencesiz durumdaki gençlerin yüzdesini azaltmak, sosyal diyalog ve etki toplu pazarlıkla adil iş gücü piyasası sonuçlarını sağlamak, girişimciliğe teşvik etmek gibi öneriler yer alıyor. Gençler için sosyal dışlanmayla mücadele, barınma, sosyal ve kültürel faaliyetlere erişme, ne eğitimde ne istihdamda yer alan gençlere uygulanacak destekler ve bunlara dair uygulanacak birlikte gençlerin yaşam kalitesinin yükseleceği aktarılıyor.
KAS Derneği’nin Türkiye Gençlik Araştırması’nda politikacılara güvenle ilgili soruya, “hiç güvenmem” ve “güvenmem” cevaplarını veren gençlerin oranı toplamda yüzde 76,7’ydi. Siyasi partilerde ise bu oran toplam yüzde 75,9, Cumhurbaşkanı için ise “hiç güvenmem” ve “güvenmem” cevabını verenlerin oranı yüzde 58,8’di. Bu doğrultuda Gençlik Eylem Planı’nda Türkiye’yi en çok ilgilendiren başlıklardan birisi de “gençler ve siyasi kurumlar arasındaki ilişkiyi güçlendirmek.” Bu noktada plan, gençlerin demokratik süreçlere katılımının artırılmasıyla siyasi yaşamda temsilinin sağlanmasının teşvik edilmesini öneriyor. Bununla birlikte kamu kurumlarına güvenin yükseltilmesi gerektiği de belirtiliyor.
Yükseköğretim mezunlarının beyin göçü oranı %2,0 oldu; Yükseköğretim mezunlarının beyin göçü oranı 2015 yılında %1,6 iken, 2023 yılında %2,0 oldu. 2023 yılında yükseköğretim mezunu kadınların beyin göçü oranı %1,6, erkeklerin beyin göçü oranı ise %2,4 olarak gerçekleşti.
Mezunların en çok göç ettiği ülke Amerika Birleşik Devletleri (ABD) oldu;Bir lisans programını tamamlayanların göç etmek için tercih ettikleri ilk beş ülke sırasıyla ABD (%21,4), Almanya (%17,5), Birleşik Krallık (%11,2), Hollanda (%6,9) ve Kanada (%4,9) oldu.(Kaynak TÜİK )
Bu kadar gencini batı ülkelerine göç veren ülkenin geleceği kimlere kalacak? Onu da siyasilere sormak lazım. Başörtülü bacıları için kendini yırtanların, bu gençler için neden sesiz kaldıklarını sorgulayın bir!