Türk mobilya sektörü, yıllık 90 milyar dolarlık ithalat potansiyeline sahip Amerika Birleşik Devletleri pazarında, ihracatını artırmayı planlıyor. Hedef, ABD'ye yapılan 300 milyon dolarlık mobilya ihracatını 2025'te 1 milyar dolara çıkarmak.
Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, 9-11 Haziran 2025 tarihlerinde Şikago'da düzenlenecek NeoCon Show’a Türkiye Milli Katılım Organizasyonu ile katılacaklarını duyurdu. Gürle, Türk mobilya ihracatçılarına sektörel ticaret heyetleriyle destek verdiklerini belirterek, bu organizasyonla desteklerini daha da güçlendireceklerini ifade etti.
Son 10 yılda mobilya ihracatı 4 kat arttı
Gürle, Türkiye’nin ABD’ye mobilya ihracatının son 10 yılda 85 milyon dolardan 336 milyon dolara yükseldiğini belirtti. 2023 yılında iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 33,5 milyar dolara ulaştığını, bu rakamı 100 milyar dolara çıkarma hedefinin hükümetler düzeyinde belirlendiğini vurguladı. Gürle, “ABD’ye mobilya ihracatımızı 1 milyar dolara çıkarmak için çaba gösteriyoruz. NeoCon Show’a katılım, bu hedefe ulaşmada önemli bir adım olacak” dedi.
Katma değerli ürün ihracatı artıyor
Türk mobilya sektörünün ABD’ye yüzde 45 daha katma değerli ürün ihraç ettiğini belirten Gürle, ortalama ihraç fiyatının kilogram başına 4,7 dolar olduğunu söyledi. “Bu yönümüzü güçlendirmek için adımlar atmaya devam edeceğiz” diye ekledi.
NeoCon Show ile uzun vadeli yatırımlar hedefleniyor
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Hikmet Güngör, NeoCon Show'un, Türk mobilya üreticilerinin ABD pazarında daha fazla yer edinmelerine olanak tanıyacağına inandığını dile getirdi. Güngör, ahşap mobilyalar, döşemeli mobilyalar, ofis ve sağlık mobilyaları gibi ürünlerin ABD pazarında önemli bir yer tuttuğunu ifade etti.
Firmalara son tarih 15 Kasım
ABD'nin en prestijli mobilya fuarı NeoCon Show'a katılmak isteyen mobilya ihracatçı firmaların, 15 Kasım 2024 tarihine kadar Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ile iletişime geçmeleri gerekiyor. Firmalar, 0 232 488 60 00 – 2224 numaralı telefondan veya tarim4@eib.org.tr e-posta adresinden başvuruda bulunabilir.