Hazine ve Maliye Bakanlığı 40 bin mükellefi "riskli" olarak işaretledi Hazine ve Maliye Bakanlığı 40 bin mükellefi "riskli" olarak işaretledi

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türkiye’nin dünya kuru incir üretiminin lideri olduğunu vurguladı. Özellikle Avrupa, ABD, Çin ve Japonya'nın Türk incirini en çok tüketen ülkeler arasında olduğunu belirten Işık, kuru incirin sağlık açısından güvenle tüketilebileceğini ifade etti. Kuru incirin Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıklı gıda ürünleri listesinde yer aldığını hatırlatan Işık, üretim aşamasından tüketime kadar uluslararası standartlara uygun olarak üretildiğini söyledi.

Türk Kuru Inciri Dünya Sofralarında

Aflatoksin sorununa teknolojik çözüm

Son dönemde aflatoksin içeren incirlerin ihracat pazarlarından geri döndüğüne dair artan haberler üzerine açıklamalarda bulunan Mehmet Ali Işık, bu sorunun insan eliyle değil, iklim koşullarına bağlı olarak ortaya çıktığını belirtti.

Türk Kuru Inciri Dünya Sofralarında (4)

Başkan Işık şunları söyledi: “Aflatoksin sorunu ilk kez 1987'de gündeme geldi. O zamandan beri tüm işletmelerimizde UV lambalar ve lazer ayıklama makineleriyle kontroller yapılmakta. Aflatoksinli ürünlerin ticarete konu olmasının önüne geçmek için 2000 yılından beri imha projeleri yürütüyoruz. 2024 yılında olumsuz hava koşulları nedeniyle aflatoksin oranı %1,5’a çıktı. Bu ürünler bertaraf edilmek üzere biyogaz tesislerinde değerlendiriliyor.”

Türk Kuru Inciri Dünya Sofralarında 00

Küresel ısınma ve incir üretimi

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Gabay, küresel ısınmanın incir üretimini etkilediğini belirtti. Üretim alanlarının ovadan dağa kaydığını ifade eden Gabay, “İyi Tarım Uygulamaları ile kalite sorunlarını bertaraf etmeye çalışıyoruz. İncirimizi prestij ürünü olarak tanıtmayı hedefliyoruz” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep ise iklim değişikliği nedeniyle tarım arazilerinin yer değiştirdiğini, bu süreçte üreticiye destek olmaya devam edeceklerini söyledi.

Türk Kuru Inciri Dünya Sofralarında 01

Ekonomiye büyük katkı

Uzmanlar, aflatoksin ve okratoksin içeren incirlerin insan sağlığına risk oluşturması için günlük 50 kilogram incir tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Göksan, “Aydın’da insanlar sabah, öğlen, akşam incir yer ve 100 yaşına kadar yaşar. Türk incirine sahip çıkmamız gerekiyor" dedi.

Türkiye’de yaklaşık 35 bin aile geçimini incirden sağlıyor. Üretim ve ihracattaki başarısıyla öne çıkan Türk inciri, sürdürülebilirlik çalışmaları ve küresel standartlara uygun üretimiyle hem iç pazarda hem de dünya sofralarında güvenle yerini alıyor.

Kaynak: BÜLTEN