TEKNOFEST TÜBİTAK 2204-C Kutup Araştırma Projeleri Yarışması'nda birinci olan Kabataş Erkek Lisesi öğrencileri, geliştirdikleri "İKHA" adlı insansız kutup hava aracını Antarktika'da test etti. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nün desteğiyle gerçekleştirilen 9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nde bu önemli gelişmeye tanıklık edildi.
Gençlerin hayalini gerçekleştirdiği Kutup projesi
Bu yıl, Yer Bilimleri kategorisinde birinci olan üç lise öğrencisi, "İnsansız Kutup Hava Aracı: Çeşitli Gaz ve İklim Ölçümleri Yapmak Üzere Araç Üretilmesi ve Milli Kutup Veri Analizi Platformunun Geliştirilmesi" başlıklı projeleriyle seferde yer aldı. Öğrenciler, Antarktika'ya gitmeden önce İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) desteğiyle projelerini denedi ve son hazırlıklarını tamamladı. Sefer boyunca, Güney Kore, Brezilya ve Ekvador'dan bilim insanlarıyla bir araya gelip projelerini sundular.
Bir yıldız doğuyor: Elif Sena Şahin’in gururu
Kabataş Erkek Lisesi’nden Elif Sena Şahin, projenin başarısını ve Antarktika'da olmakla ilgili duygularını şu sözlerle dile getirdi: “Bu, bizim için bir hayaldi ve çok çalışarak başardık. Antarktika'ya gitmek çok gurur verici bir şey. Türk gençlerinin böyle bir başarıya imza atması, ülkemi gururlandırıyor.”
Kayra Ege Altun: İklim değişikliğine karşı bir adım daha
Proje ekibinden Kayra Ege Altun, insansız hava aracını kuzey kutbu ve Antarktika’daki gaz ve iklim ölçümleri için geliştirdiklerini söyledi: "Araç, özellikle metan gazı yoğunluğunu ölçmek ve iklim değişikliğine dair veri sağlamak amacıyla tasarlandı."
Şerif Ege Dartar’dan antarktika deneyimi
Şerif Ege Dartar, Antarktika'daki zorlu hava koşullarının insansız hava aracının uçuşunu nasıl etkilediğini gözlemlediklerini belirterek, "İHA’nın uçuşu için hava koşullarının etkilerini burada bizzat görme fırsatımız oldu. Bu, deneyimlerimiz için çok önemliydi" dedi.
Bilim dünyasından yükselen Türk yıldızları
- Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, öğrencilerin projelerini büyük bir takdirle karşıladı ve şunları söyledi: “Türk gençleri, dünya çapında büyük bir başarıya imza attılar. Öğrencilerimizin dronları ve sensörleri, atmosferik basınç ve meteorolojik verileri başarıyla topladı. Hep birlikte gurur duyuyoruz.”
Son üç yıldır, TÜBİTAK 2204-C yarışmasında birinci olan lise öğrencileri, projelerini uygulamak için Antarktika'ya gidebiliyor. Her yıl yeni projelerle katılan genç bilim insanları, Beyaz Kıta'da insanlık için önemli bilimsel veriler topluyor.