EKONOMİ - FİNANS

Temmuz ayı boyunca hangi yatırım aracı çok kazandırdı?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı.

Abone Ol

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, temmuz ayında en yüksek reel getiri, BIST 100 endeksinde gerçekleşti. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde BIST 100, yatırımcısına önemli kazançlar sağladı.

BIST 100 Endeksi Zirvede

Temmuz ayında, BIST 100 endeksi, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 0,91, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 2,19 oranlarında en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu.

BIST 100, üç aylık değerlendirmede Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7,7, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,64 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağladı.

Altın ve DİBS de kazandırdı

Külçe altın, temmuz ayında Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 1,81, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 0,54 oranlarında yatırımcısına kazanç sağladı.

DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 1,55, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 0,28 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağladı.

Dolar ve Euro kaybettirdi

Temmuz ayında dolar, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 0,86, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 2,1 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. Euro ise Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 0,2, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 1,44 oranlarında değer kaybı yaşadı.

Yıllık değerlendirme

Yıllık olarak değerlendirildiğinde, BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 18,54, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 3,59 oranlarında en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olarak öne çıktı.

Yıllık değerlendirmede külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7,8 oranında reel getiri sağladı.

Dolar ve Euro ise yıllık bazda yatırımcılarına kaybettiren araçlar arasında yer aldı. Dolar, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 12,24, Euro ise yüzde 13,97 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.