Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ekim ayına ait Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayınladı. Raporda, yıllık enflasyonun gıda ve temel mallar grubunda artış gösterirken, diğer ana gruplarda gerileme yaşandığı belirtildi. Özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yükselişin, geçici arz koşullarına bağlı olduğu vurgulandı.
Gıda ve temel mallarda artış
TCMB’nin raporuna göre, Ekim ayında gıda ve temel mallar gruplarında yaşanan artış, enflasyon kompozisyonunu etkileyen önemli bir unsur olarak öne çıkıyor. Geçici arz koşullarına bağlı olarak, taze meyve ve sebze fiyatlarının güçlü bir artış kaydettiği, taze meyve sebze dışı gıda enflasyonunun ise aylık yüzde 1,29 ile daha düşük seyrettiği ifade edildi.
Hizmet gruplarında iyileşme
Para politikasının etkilerinin daha çok hissedildiği temel mal ve talebe duyarlı bazı hizmet kalemlerinde daha ılımlı bir görünüm yaşandı. Bu durum, manşet enflasyon düzeyinin kompozisyondaki düzelmeyi tam olarak göstermediğini, ancak ana eğilim göstergelerinin daha net bir görünüm sunduğunu ortaya koyuyor. Temel mal grubu fiyat artışları, mevsimsel etkilerin gözlendiği giyim ve ayakkabı alt grubuna bağlı olarak bir önceki aya kıyasla yükselirken, diğer alt grupların aylık enflasyon oranlarının yavaşladığı belirtildi.
Üretici fiyatlarında gerileme
Üretici fiyatlarının aylık artışının ılımlı seyrini koruduğu, yıllık üretici enflasyonunun ise gerileme eğilimini sürdürdüğü ifade ediliyor. Ekim ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış tüketici fiyat artışı bir önceki aya kıyasla gerilerken, B endeksinin yıllık değişim oranı 1,13 puan azalarak yüzde 47,10, C endeksinin yıllık değişim oranı ise 1,35 puan düşüşle yüzde 47,75 olarak gerçekleşti.
Hizmet fiyatlarında düşüş
Hizmet fiyatları Ekim ayında yüzde 1,95 artarken, grup yıllık enflasyonu 3,14 puan azalarak yüzde 69,78 düzeyinde gerçekleşti. Ulaştırma hizmetleri fiyatları, hava yolu ve kara yolu ile şehirlerarası taşımacılık alt kalemlerine bağlı olarak yüzde 2,04 düştü. Kira ve lokanta-otel gruplarındaki fiyat artışlarının yavaşlaması, diğer hizmetler grubunun da zayıflamasına neden oldu.
Gıda fiyatlarındaki yükseliş
Gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatları Ekim ayında yüzde 4,33 artış gösterirken, yıllık enflasyon 1,56 puan yükselerek yüzde 45,28 oldu. İşlenmemiş gıda fiyatlarının yüzde 6,75 ve taze meyve ile sebze fiyatlarının yüzde 19,20 oranında artış göstermesi dikkat çekti. Ayrıca, işlenmiş gıda fiyatlarının yüzde 2,22 artışla bir önceki aya göre hız kazandığı kaydedildi.