10 Mayıs Cuma günü itibarıyla swap hariç net rezervleri 4,2 milyar dolarla tarihi bir iyileşme gösterdi. TCMB'nin seçimlerden bu yana toplamda gerçekleştirdiği döviz alımı ise 41,8 milyar doları buldu.

Bloomberg HT'nin TCMB'nin bilanço verilerinden yaptığı hesaplama, bankanın rekor bir döviz alımı gerçekleştirdiğini ortaya koydu. Önceki rekor, 30 Nisan'da 3,3 milyar dolarlık alımla kaydedilmişti.

Bu tarihi alımla birlikte, TCMB'nin swap hariç net rezervi eksi 23,7 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu, Mayıs 2020'den bu yana en yüksek seviye olarak kaydedildi.

Almanya vizesi sorunu tırmanıyor: Berlin Büyükelçisi açıkladı Almanya vizesi sorunu tırmanıyor: Berlin Büyükelçisi açıkladı

TCMB Başkanı Karahan, Perşembe günü gerçekleştirilen enflasyon raporu sunumunda, döviz alım hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Karahan, enflasyonu kontrol altına alırken rezerv pozisyonunu iyileştirmeyi hedeflediklerini belirtti ve şunları söyledi:

"Ana hedefimiz dezenflasyon. Enflasyonu düşürdüğümüzde rezerv pozisyonumuz zaten kalıcı şekilde düzelecek."

Karahan, rezerv pozisyonunu düzeltmek için piyasa koşullarını bozmayacak şekilde döviz alımı yaptıklarını ve orta ve uzun vadede enflasyonu kalıcı şekilde düşürebilirlerse rezerv pozisyonlarının sağlıklı ve kalıcı şekilde iyileşeceğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi