DÜNYA

Tayland ormanlarında kaplanların mucizevi geri dönüşü

Tayland’ın Batı Orman Kompleksi’nde kaplan nüfusu 2007’den 2023’e üç katından fazla artarak 41’den 143’e çıktı. Etkili koruma yönetimi sayesinde diğer tehdit altındaki toynaklı türlerin nüfusu da iki katına çıktı.

Loading...

Abone Ol

Dünya Kaplan Günü'nündeyken, Tayland’daki büyük kediler için sevindirici haberler var. Tayland'ın Batı Orman Kompleksi (WEFCOM) — 18.000 kilometrekarelik bir alanı kapsayan, 11 milli park ve altı yaban hayatı koruma alanını içeren bu orman — kaplan nüfusunda büyük bir artış yaşadı. 2007 yılında 41 olan kaplan sayısı, 2023 yılı itibarıyla 143’e çıkarak üç kattan fazla arttı.

Bilimsel destek


Bu olağanüstü geri dönüş, Tayland Ulusal Parklar Dairesi (DNP) ve Yaban Hayatı Koruma Topluluğu (WCS) tarafından yürütülen ve Global Ecology and Conservation bilimsel dergisinde çevrimiçi olarak yayımlanan yeni bir ortak çalışmada gözlemlendi.

Diğer türlerin de popülasyonu artıyor


Sadece kaplanlar değil, tehdit altındaki toynaklı türler — kaplanların ana avları olan geyik ve yabani sığırlar gibi memeli — popülasyonu da Huai Kha Khaeng Yaban Hayatı Koruma Alanı’nda iki katına çıktı. Bu alan, orman kompleksindeki üç koruma alanından biri olup, Thung Yai Doğu (TYE) ve Thung Yai Batı ile birlikte yer alıyor.

Etkili koruma yönetimi


WCS Tayland direktörü ve yeni çalışmanın yaban hayatı biyologlarından Pornkamol Jornburom, bu artışın etkili ve özenli orman yönetimini yansıttığını ve on yılı aşkın bir süredir devam eden koruma müdahalelerinin bir sonucu olduğunu belirtiyor. Jornburom, “Bu orman , birçok tehlike altındaki türe ev sahipliği yapıyor,” diyor ve WEFCOM’un yaban hayatı nüfusunun korunması ve iyileştirilmesi için bir rol model olmasını umduğunu ekliyor.