İZMİR EKSPRES

Tarihi Kemeraltı’nda sancılı dönüşüm

Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın yenilenmesinin gecikmesi felaketleri beraberinde getiriyor

Abone Ol

Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın dönüşümün gecikmesiyle ekonomi ve turizmden mahrum kaldığına sitem eden İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, “Kemeraltı, isyanda şu anda ‘beni duyun’ diyor. Elektrik, su hatları ve kanalizasyon yapılarının ise restore edilmesi ve uygun hale gelmesi gerek” dedi.

İzmir’in ticari kalbi haline gelen Kemeraltı Çarşısı, 1650 ve 1670 yıllarından başlayarak deniz kıyısının doldurulması ve yeni yerleşim yerleriyle ticarethanelerin açılmasıyla oluştu. İzmir’in tarihi alışveriş çarşısı olarak Türkiye’ye ve dünyaya açılmakta zorluk çeken Tarihi Kemeraltı, bir yılda 4 yangının meydan gelmesiyle alt yapı ve üst yapının tamamının yenilenmesi gerektiği belirtildi. İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Girgin, gazetemize yaptığı açıklamalarda “Kemeraltı isyanda, şu anda ‘beni duyun’ diyor. Kemeraltı’nın gündemde kalmasıyla asıl sorunları gün yüzüne çıktı. Elektrik, su hatları ve kanalizasyon yapılarının ise restore edilmesi ve uygun hale gelmesi gerek. Bunu yaparken de binanın korunması çok önemli. Kemeraltı’nın alt yapısı örümcek ağından da beter. Her yerde kablolar var, kullanılan ve kullanılmayan kablolar iç içe girmiş. Bu karmaşanın aynısı binaların içinde de var. Bu defa binalar ise ‘Siz aşağı bakıyorsunuz, ama ben de varım’ diyerek kendi içlerindeki karmaşayı ortaya koyuyor” dedi.

Kemeraltı’na yeni teknoloji

Başkan Girgin, “Yangınlar ise elektrik kontağından meydana geliyor. Elektrik kablolarının yenilenmesi gerekmesinin yanında kaçak akım rölesi, saate ve elektrik panosunda bulunacak yangın söndürme püskürtmesiyle anında müdahale edilmesi gereken yeni teknoloji gerekiyor. Esnafımız bu konudan habersiz, yetkililer ise bu bilgilendirmeyi baskılamıyor. Şirketler arasında Gediz Elektrik, Valilik ve Belediye yetkilerinin birlikte çalışarak elinden geleni ortaya koyması gerekiyor. Yer altında bulunan elektrik hatları yoruldu. Su ve ortam ısıtıcıları çıktı. Bunlar ise yüksek oranda enerji harcıyor” dedi.

Sigortasız binalar

Başkan Semih Girgin, “Esnaf yangın sonrasında üzülüyor ve milyonlarının gittiğinden yakınıyor. O kadar malımız var ama dükkânın sigortası yok. Şu anda Kemeraltı’nın sigorta olayı ve içerideki malları korumak için bir önlem de yok. Esnafın sorumlu olduğu bir durum. Bizler de bu süreçte çok tıkanıyoruz” dedi.

‘Kemeraltı’nın kuralları yok’

Girgin, “Kemeraltı’nda biz esnaflar olarak yanlış yapıyoruz. Her yaptığımızın doğru olduğunu düşünerek şart ve talepleri de gelen müşteriye göre yapıyoruz. Kuralların ise eksik kalması üzerine bu boşlukları farklı yönlendirmelerle dolduruyoruz. Avrupa’da bunu görmüyoruz. Benim sokağım işgal altında, bunu yapan da esnaf, bunu denetlemeyen de kurumlar. Bütün mallarda etiket yok, kurumsal ürünlerin etiketi yok. Avrupa’da bu eksikliği göremezsiniz. Bütün mallarda etiket olmalı. Bunu turist ve yerlisi bekliyor” dedi.

‘Bu kararlar masada olmaz’

Girgin, “Konuştuğumuz değişiyor, koyduğumuz bozuluyor. İradeyi göstermeliyiz ve esnafın da inancına ihtiyaç var. Adamına göre iş istemiyoruz, esnafa göre iş olmaz. Genele göre bir iş olmalı. Proje yapılacaksa masa başında değil, reel gerçekliği neyse bize sorun, burada tartışalım. Para hepimizin parası, sokağa atacak 1 liramız yok. Masa başında 3-5 kişinin verdiği kararla reel gerçekliği olmayan projede biz üç gün sonra istediğimize çeviriyoruz, sen hiçbir şey yapamıyorsun. İş oya geliyor, o zaman da bu işlerde paralar boşa gidiyor ve yanlış projeler gün yüzüne çıkıyor. Dürüstçe davranıyoruz, daha ne yapalım?” diyerek sitem etti.