Soğuk algınlığı, vücudumuza giren virüslere karşı bağışıklık sistemimizin iki ana savunma mekanizması ile mücadele eder: doğuştan gelen bağışıklık ve edinilmiş bağışıklık. Doğuştan gelen bağışıklık, vücudu hızlı bir şekilde korumaya çalışırken; edinilmiş bağışıklık, belirli patojenlere karşı hatırlayıcı hücreler oluşturarak ilerideki enfeksiyonlara karşı hazırlıklı olur. Ancak soğuk algınlığına neden olan virüsler, sürekli değiştikleri için hatırlayıcı hücreler bu virüsleri tanıyamaz ve bir mevsim içinde birkaç kez soğuk algınlığına yakalanma durumu yaşanabilir.

Bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışması için yeterli vitamin ve mineral alımı son derece önemlidir. Bu nedenle, yeterli bir beslenme düzenine sahip bireylerde, soğuk algınlığına karşı takviye gıda ve vitaminlerin etkisi sınırlı kalabilir. Ancak, belirli vitamin ve mineral eksikliklerinde takviyelerin faydalı olabileceği araştırmalarla gösterilmiştir.

Sarımsak

Sarımsak

Sarımsağın soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisi olduğu gösterilen bir araştırmada, 146 sağlıklı yetişkin kış boyunca iki gruba ayrıldı. Bir grup plasebo, diğer grup ise sarımsak takviyesi aldı. Plasebo grubunda 65 soğuk algınlığı vakası görülürken, sarımsak takviyesi alan grupta sadece 24 vaka tespit edildi. Bu da sarımsağın bağışıklık sistemine olumlu katkılar sağladığını gösteriyor.

C Vitamini

C vitamini

C vitamini, soğuk algınlığına karşı yaygın olarak kullanılan bir takviyedir. Yapılan araştırmalar, C vitamininin hastalık riskini önemli ölçüde azaltmadığını, ancak hastalık süresini çocuklarda %14, yetişkinlerde ise %8 oranında kısalttığını ortaya koymuştur. Portakal suyu, C vitamini açısından zengin olarak düşünülse de, içerdiği C vitamini miktarı takviye haplarından çok daha düşüktür.

Türkiye’de hastanelerde en fazla randevu psikoloji bölümüne alındı Türkiye’de hastanelerde en fazla randevu psikoloji bölümüne alındı

Çinkoo

Çinko

Çinko takviyeleri, burun tıkanıklığı, akıntı ve öksürük gibi semptomların süresini önemli ölçüde kısaltabiliyor. Bir araştırmada, günlük çinko pastilleri alan katılımcılarda bu semptomların üçte bir oranda azaldığı gözlemlenmiştir. Ancak, bu araştırmalarda katılımcıların C vitamini veya çinko düzeyleri ölçülmediği için, olumlu etkinin takviye kullanımından ziyade vücuttaki eksikliklerin giderilmesinden kaynaklanabileceği belirtilmektedir.

Plasebo Etkisi

Plasebo etkisi

Halk arasında soğuk algınlığı tedavisinde tavuk çorbası veya portakal suyu gibi yöntemlerin etkili olduğuna inanılır. Ancak, bu durum plasebo etkisi ile de açıklanabilir. Plasebo kapsüllerinin birçok hastalığın belirtilerini hafiflettiği bilinir. Ekinezya gibi bitkisel ilaçların soğuk algınlığına faydalı olduğuna inanan kişilerde hastalık süresinin kısaldığı, ancak inanmayanlarda ya da habersiz olarak ekinezya verilenlerde herhangi bir etki gözlemlenmemiştir.

Aynı şekilde, soğuk algınlığı sırasında süt içmenin balgam yaptığına inananlar bu durumu hissederken, yapılan araştırmalar bunun doğru olmadığını göstermektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ