DÜNYA

Suriye'den 'Halep'ten çekilme' açıklaması: "Geçici bir hamle"

Suriye'de başlayan çatışmalarda, HTŞ liderliğindeki cihatçı gruplar Halep’in yarısını ele geçirirken, Suriye ordusunun bölgeden çekildiği bildiriliyor. Çatışmalarda ölü sayısı 287'ye yükseldi.

Abone Ol

Suriye ordusu ile Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki cihatçı gruplar arasında 27 Kasım'da başlayan ve hızla yayılan çatışmalar, Halep şehrinin büyük kısmının cihatçılar tarafından ele geçirilmesiyle devam ediyor. Halep'in "kalbine" ulaşan gruplar, Suriye ordusunun bölgede geri çekildiğini iddia ederken, çatışmaların bilançosu giderek ağırlaşıyor.

Suriye'nin Halep şehri, 2016 yılından sonra ilk kez, HTŞ ve diğer cihatçı grupların saldırılarıyla yeniden yoğun çatışmaların merkezi hâline geldi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Halep'in yarısından fazlasının kısa bir süre içinde HTŞ'nin kontrolüne geçtiğini bildirdi.

Muhalif grupların Suriye’nin ikinci büyük şehri Halep’in merkezine ulaştıkları bildirilirken, Suriyeli yetkililerin Halep Havaalanı ve şehre giden tüm ana ulaşım yollarını kapattığı belirtildi. 

Suriye ordusu çekilme kararı aldı: Geçici bir hamle

Reuters'a konuşan kaynaklar, grupların şehir merkezine doğru ilerlediğini ve "Halep'in kalbine" ulaştığını ileri sürüyor. Suriye ordusunun Halep'ten çekildiği de gelen bilgiler arasında.

Suriye ordusu, Halep'ten çekilme kararı aldığını açıkladı. Ordunun resmi açıklamasında, askerlerin geçici olarak bölgeden çekildiği, takviye birlikler bölgeye ulaşana kadar hazırlıkların süreceği belirtildi:

“Halep ve İdlib kırsalındaki cephelerde görev yapan silahlı kuvvetlerimiz, ‘Nusra Cephesi’ adı altındaki silahlı terör örgütlerinin gerçekleştirdiği büyük saldırıya karşı koymaya devam etmektedir. Bu örgütler, saldırılarında ağır ve orta çaplı silahların yanı sıra insansız hava araçları kullanmakta ve çok sayıda yabancı terörist savaşçıdan oluşan gruplara dayanmaktadır. Silahlı kuvvetlerimiz, saldırıyı durdurmak için 100 kilometreyi aşan bir hat boyunca yoğun çatışmalara girdi ve bu çatışmalarda onlarca askerimiz şehit oldu, bazıları yaralandı." 

Suriye ordusu, çatışmaların devam ettiği 100 kilometrelik bir hat boyunca yoğun çatışmalar yaşadığını ve bu süreçte onlarca askerin hayatını kaybettiğini duyurdu. Suriye devlet medyasına göre, ordu, Halep'teki bazı mahallelerde “muhalif” diye adlandırılan cihatçı gruplara karşı operasyonlarını sürdürüyor.

Rusya'nın Suriye'deki rolü

Rusya'nın Suriye Uzlaştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Albay Oleg Ignasyuk, Rus Hava-Uzay Kuvvetlerinin cihatçılara yönelik saldırılarını artırdığını açıkladı. Son 24 saatte, Rusya'nın gerçekleştirdiği hava saldırılarıyla en az 200 militanın etkisiz hâle getirildiği bildiriliyor.

Rusya, Suriye ordusuna hava desteği sağlayarak, cihatçı grupların teçhizat ve insan gücüne yönelik operasyonlar düzenliyor.

Türkiye'nin rolü ve Suriye'nin İdlib'deki durumu

Türk istihbaratıyla temas hâlinde olan Suriye yönetimi muhalif kaynakları, Türkiye'nin Suriye Milli Ordusu (SMO) ve HTŞ'nin saldırılarını desteklediğini iddia etti.

Türkiye'nin, İdlib'deki gelişmeleri dikkatle izlediği ve sınırına yakın bölgelerdeki istikrarsızlık ortamından faydalanmaya çalışan terör gruplarına karşı tepki gösterdiği belirtiliyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, yaptığı açıklamada, "İdlib ve mücavir bölgede sükunetin muhafazası"nın Türkiye için öncelikli bir konu olduğunu vurguladı.