EGE'DEN

Stratonikeia Antik Kenti’nde 3 bin 500 yıllık gelenek canlandırıldı

Muğla'daki Stratonikeia Antik Kenti'nde, üniversite öğrencileri 3 bin 500 yıllık Hekatesia geleneğini sembolik bir törenle yeniden canlandırarak tarihe ışık tuttu.

Abone Ol

Muğla'nın Yatağan ilçesinde yer alan Stratonikeia Antik Kenti, 3 bin 500 yıllık köklü geçmişiyle dikkat çekiyor. Bu antik kent, son olarak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kültürel Miras Topluluğu'nun gerçekleştirdiği sembolik bir törene ev sahipliği yaptı. Düzenlenen etkinlikte, antik dönemde Hekatesia adıyla bilinen gelenek, üniversite öğrencileri tarafından yeniden canlandırıldı. 

Sembolik Anahtar Taşıma Töreni

Etkinlik, antik dönemde dini merkez Lagina'dan Stratonikeia’ya düzenlenen Hekatesia töreninin modern bir yorumu olarak tasarlandı. Öğrenciler, Lagina'nın Stratonikeia'ya bağlılığını simgeleyen anahtarı, Stratonikeia Antik Kenti’nin kuzey kapısından Bouleuterion'a (Meclis Binası) kadar taşıdı. Yürüyüş sonunda, Yatağan Belediye Başkanı Mesut Günay’a sembolik anahtar teslim edildi.

Törenin Kültürel Önemi

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, törenin hem antik kentin hem de bölgenin kültürel mirası için taşıdığı önemi vurguladı. Söğüt, “2 bin 300 yıl önce bu tür törenler düzenleniyordu ve bu gelenek, bölgenin en önemli kültürel değerlerinden biriydi. Bugün bunu yeniden canlandırmak, bizler için büyük bir onur" dedi. 

Gelecek Nesillere Aktarılan Miras

Kazı çalışmaları ve kültürel etkinliklerle Stratonikeia'nın eşsiz mirasının korunmaya devam ettiğini belirten Prof. Dr. Söğüt, bu tür etkinliklerin hem turizme hem de tarihi bilgilere olan ilgiyi artırdığına dikkat çekti. Gelecekte daha fazla etkinlikle bu geleneğin yaşatılması planlanıyor.