Balık besin değeri yüksek gıdalardan biri olarak sofralarımızda yer alan lezzetlerden biri. Mevsimsel beslenmeyi hayat felsefesi haline getirenler için aralık ayında tüketilmesi gereken balıkları sizler için derledik.
Balık, zengin besin değeri ve lezzetiyle sofralarımızda sıklıkla yer alan önemli bir gıda maddesidir. Mevsimsel beslenmeye dikkat edenler için, Aralık ayında hangi balıkların daha taze ve lezzetli olduğunu bilmek oldukça önemli. Bu ayda, denizlerin sunduğu taze ve besleyici balıkları sofralarınıza dahil ederek sağlıklı ve lezzetli bir beslenme düzeni oluşturabilirsiniz. İşte Aralık ayında tüketilmesi gereken balıklar ve bunların özellikleri…
Aralık ayında tüketilmesi gereken balıklar
Uskumru , lüfer, palamut, torik lezzetlidir. Aralık ayında tekir bolca avlanır ve hamsinin de en lezzetli olduğu zamandır.
Torik
Palamutun büyük boylarına torik ismi verilir. Karadeniz ve İstanbul Boğazı çevresinde büyüyen palamutlar kasım ayında sıcak denizlere göç eder. Göçünde geç kalan torikler ise aralık ayında avlanabilir.
Uskumru
Tam bir kış balığı olan uskumru yağlı ve besleyici bir ete sahiptir. Marmara Denizi’nde yaşayan en lezzetli balıktır.
Lüfer
Lüfer balığı ülkemizde bütün denizlerde avlanabilir. Özellikle İstanbul Boğazı çevresinde avlananlar ise daha yağlı ve lezzetlidir. Bu nedenle balıkçılar tarafından boğazın efendisi olarak bilinir.
Palamut
Palamut bol ve ucuz olması sebebiyle en çok tercih edilen balıklardan biridir. Aralık ayı palamutun en bol olduğu aydır.
Hamsi
Hamsi, Karadeniz ve Marmara’da bolca bulunan ve en çok tüketilen tuzlu su balığıdır. Hamsi soğuk havaları ve soğuk suları sevdiği için en çok aralık, ocak ve şubat aylarından lezzetlidir.