Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt istasyonlarında vergi kaybını önlemek amacıyla Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ni (UTTS) devreye sokuyor. Bakan Mehmet Şimşek, sistemin 713 milyar liralık akaryakıt tüketimini dijital olarak izleyeceğini belirtti.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) nedir?

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt alan araçların plakalarını otomatik olarak tanıyarak fiş ve faturaların doğru şekilde düzenlenmesini sağlayacak. Bu sistem, plakaların manuel girişinden kaynaklanan usulsüz fatura uygulamalarının önüne geçmeyi hedefliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, UTTS'nin Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından devreye alınacağını açıkladı. Şimşek, "Darphane tarafından geliştirilen sistemle, akaryakıt istasyonlarında yapılan satışlarda taşıtların plaka bilgisi yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak gönderilecek" dedi.

Vergide adalet ve etkinlik artıyor

Bakan Şimşek, vergide adalet ve etkinliği artırmayı amaçladıklarını belirterek, "Çok kazanandan çok vergi alacağız. Kayıt dışılığı azaltarak bütçe finansmanını iyileştireceğiz" dedi. Akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağlamak ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek amacıyla birçok düzenleme ve çalışma başlattıklarını vurgulayan Şimşek, UTTS ile vergi güvenliğinin sağlanacağını ve denetim etkinliğinin artırılacağını ifade etti.

Sistem nasıl işleyecek?

UTTS, akaryakıt istasyonlarına ve taşıtlara monte edilecek cihazlar ve yazılımıyla entegre bir altyapı olarak tasarlandı. Taşıtların yakıt depo girişine "taşıt tanıma birimi" adı verilen cihazlar yerleştirilecek. Akaryakıt pompalarındaki tabancalara da "taşıt tanıma okuyucusu" adı verilen cihazlar monte edilecek. Bu cihazlar yoluyla edinilen taşıt kimlik bilgisi kasaya güvenli şekilde iletilecek.

Sistem kapsamındaki paydaşların bilgi, veri, iş ve işlemlerinin girişlerini yapabilecekleri bir portal ve bir çağrı merkezi de hizmete alınacak. Uygulama kapsamında üretilen her türlü veri, elektronik ortamda aktarılarak depolama, analiz ve izleme işlemleri gerçekleştirilecek.

2025 ihracat planı: Faiz indirimi ve yeşil pasaport desteği 2025 ihracat planı: Faiz indirimi ve yeşil pasaport desteği

Gönüllülük ve zorunluluklar

Türkiye'de 2,5 milyon vergi mükellefinin 8 milyon taşıtı bulunuyor ve taşıtların 2,5 milyonu özel şirketlere ait taşıt tanıma sistemlerini kullanıyor. UTTS'nin tüm ticari taşıtlarda kullanılması ile taşıt tanıma sistemi kullanmayan ve akaryakıt istasyonlarında plakaları elle girilen 5,5 milyon ticari aracın yıllık yaklaşık 490 milyar lira değerinde akaryakıt alımı yapması öngörülüyor.

Şimşek, bireysel araçların ilk etapta sisteme gönüllü olarak dahil olabileceğini belirtti. Akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin, yıl sonuna kadar en az bir pompa ünitesinin tabancasına söz konusu cihazı taktırması zorunlu olacak.

Yıl Sonuna Kadar Uygulama Başlayacak

Bakan Şimşek, "Akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin, yıl sonuna kadar en az bir pompa ünitesinin tabancasına cihaz taktırması zorunlu. UTTS'yle, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan yaklaşık 8 milyon araca 31 Aralık'a kadar taşıt tanıma birimi takılması zorunluluğu bulunuyor" dedi.

Mehmet Şimşek kimdir?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 1967 yılında Batman ili Gercüş ilçesinin Arıca (Kefre) köyünde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Batman Merkez’de, liseyi ise Gercüş’te tamamladı. 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünden dönem ikincisi olarak mezun oldu. Aynı fakültede yaklaşık bir yıl araştırma görevlisi olarak çalıştıktan sonra, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından açılan sınavı kazanarak resmî burslu statüde dil eğitimi ve yüksek lisans öğrenimi görmek üzere İngiltere’ye gitti.

Şimşek, 1993 yılında Exeter Üniversitesinde finans ve ekonomi dalında yüksek lisans derecesini almaya hak kazandıktan sonra Türkiye’ye döndü. Ankara’da üç ay süre ile Etibank’ta çalıştı. Ardından Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçiliği’nde yaklaşık dört yıl kıdemli ekonomist olarak çalıştı.

1997’de New York’a yerleşti ve uluslararası yatırım bankası UBS’in hisse senedi analiz kısmında araştırmacı olarak görev yaptı. 1998 yılında İstanbul’a dönerek Deutsche-Bender Menkul Değerler’de iki yıl çalışan Şimşek, dünyanın önde gelen yatırım bankalarından birisi olan Merrill Lynch’e geçti ve İngiltere’ye yerleşti. 2000 yılı ortalarında başlayan Merrill Lynch döneminin ilk günlerinde Şimşek’in sorumluluk alanında Türkiye, Yunanistan, Mısır ve İsrail’i içeren Akdeniz bölgesi bulunuyordu. 2001’in ortasından itibaren de sorumluluk alanına Rusya, Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti gibi gelişmekte olan Avrupa ülkeleri de eklendi.

Şimşek 2005 yılı sonunda Merrill Lynch’in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Bölümü Başkanlığına getirildi. Adalet ve Kalkınma Partisinden 23. dönem milletvekili adayı olmak için Merrill Lynch’deki görevinden Mayıs 2007’de ayrıldı. 22 Temmuz 2007 Genel Seçimlerinde AK Parti Gaziantep 1. sıra milletvekili olarak seçildi. Seçimlerin ardından kurulan 60. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti’nde Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yaptı.

1 Mayıs 2009 tarihine kadar bu görevi yürüten Şimşek, bu tarihte ilan edilen kabine değişikliği ile Maliye Bakanlığı görevine getirildi. 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan seçimlerde AK Parti Batman 1. sıra milletvekili olarak seçildi. Seçimlerin ardından kurulan 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti’nde yeniden Maliye Bakanlığı görevine getirildi. 01 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde AK Parti Gaziantep 1. sıra milletvekili olarak seçilen Şimşek, 2018 yılına kadar, 64. Türkiye Cumhuriyeti Hûkümeti’nde Başbakan Yardımcılığı görevini yürüttü.

Şimşek daha önce Maliye Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinin yanı sıra 2007 yılından itibaren Yüksek Planlama Kurulu, Özelleştirme Yüksek Kurulu, Savunma Sanayi Yüksek Koordinasyon Kurulu, Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu üyeliği görevlerini de yürütmüştür.

Bakan Şimşek ayrıca, 2007-2009 yılları arasında IMF & Dünya Bankası Türkiye Guvernörlüğü ve 2008-2011 yılları arasında İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu Üyeliği görevlerini yürütmüştür.

“Emerging Markets” Dergisi tarafından 2013 yılında “Yükselen Avrupa’da Yılın Maliye Bakanı” seçilen Şimşek, aynı yıl “Foreign Policy” Dergisi tarafından dünyanın en etkili 500 kişisinden biri olarak gösterilmiştir.

2023/284 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 03.06.2023 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanan Şimşek, evli ve üç çocuk babası olup çok iyi derecede İngilizce ve Kürtçe bilmektedir.