İZMİR EKSPRES

Seferihisar Belediye Başkanı Yetişkin, Ege TV'de açıkladı: "10 yıllık planım var"

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, Ege TV'de Evrim Ataman ve Fırat Çağlar Özlü'nün sunduğu Batı Cephesi programına konuk oldu.

Abone Ol

Ege TV'de Evrim Ataman ve Fırat Çağlar Özlü'nün sunduğu Batı Cephesi programına konuk olan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, 10 yıllık bir çalışma süreci planladığını dile getirerek, ekonomik zorlukların ve sosyal yardımlaşma taleplerinin arttığını vurguladı. Yetişkin, şehir estetiği, yol sorunları, hobi bahçeleri ve çevre projeleri gibi konulara da değinerek, Seferihisar’ın geleceği için hayata geçirmeyi hedeflediği projeleri paylaştı. Ayrıca, hayvan hakları konusundaki hassasiyetini de ifade etti.

Sözlerimi tutacağım

10 yıllık çalışma sözü için harekete geçtiğini belirten Başkan İsmail Yetişkin, “Seferihisar’da gözle görülen bir şey var şu anda. Sığacık’ta bir temizlik, hareketlilik var. Bence başladık. Kısa vade, orta vade ve uzun vade olarak yapıyoruz. İnsanların beklentisi var. Uzun vadede yapmamız gereken işlere bugün başlamamızı istiyorlar ama buna ayrılmış bir bütçemiz yok. Hepsi sıraya konulmuş vaziyette ve önümüzdeki günlerde teker teker vatandaşın önüne gelmeye başlayacak. Seçim döneminde vaat ettiklerimizi yapacağız, bunları inkar etmek olmaz. Ben 10 yıllık çalışmaya hazırım ve o gücü kendimde hissediyorum ancak ekonominin bu şekilde olacağını hiçbirimiz hesaplamamıştık. Bugün aileler geçimini sağlayabilmek için birçok şeyini elden çıkarmaya başladılar. İnsanlar sıkıntı içerisinde. Sosyal yardımlaşmanın komisyon toplantısını yaparken 300 tane dosya varsa 150 tanesi barınma sorunuyla ilgili. İnsanlar kira desteği istiyor. Ben de isterdim ekonomik şartlarımız çok iyi olsun ve projelerimizin hepsine başlayabilelim. Seçim öncesi de çok fazla harcama yaptık. Büyükşehirden yeterli desteği alamadığımız için kendi bütçemize çok fazla yüklenmek zorunda kaldık ama ben bahane üretmeyi ve arkasına saklanmayı sevmem. Elimizden geldiğince verdiğimiz sözleri tutacağız. İlk 6 ay geçti ve kısa vadede yapmamız gerekenlere başladık” dedi.

Seferihisar’da yol sorununa değinen Başkan Yetişkin, “Merkez olarak çok büyük bir sorunumuz kalmadı. Eski gelen şikayetler gelmiyor. Sadece yeni yapılaşmaya açılmış olan yerlerden şikayet geliyor. Büyükşehir Belediyesi’nin Genel Sekreteri ve Fen İşleri müdürleriyle de görüştük. Onlar belirli yerlere asfalt atmak istedi ama biz dedik ki daha altyapısı olmayan yerlere asfalt atacaksınız, 4 gün sonra gelip buraları kazıp altyapıyla tekrar uğraşacaksınız. Milletin parasına ve yapılan işe yazık günah. Bekleyelim hem altyapısı yapılsın hem de asfaltı yapılsın ve bir kerede bitsin istedik” diye konuştu.

Kent estetiği çalışmaları

Geçmiş dönemde yaptığı bir hatayı bu dönem iyileştirdiklerini de vurgulayan Yetişkin, “Sığacık’ta birçok işgal vardı ve bunların çoğu kaçak yapılardı. Bunların önüne geçmek için aksiyon aldık. Sığacık, Seferihisar’ın en görünür noktası olduğu için elimizi hemen oraya attık. Orada seyyarları derleyip toplamak ve bir yere almak, onların olduğu yeri de yaşanabilir bir hale getirip Sığacık’ın merkezindeki gece pazarını kaldırmak, onu belli bir noktaya taşımak ilk yaptığımız şey. Kent estetiğiyle uğraşıyoruz. Seferihisar’ın girişinden başlayarak Sığacık’a kadar, Sığacık’tan çıkın Ürkmez’e kadar olan kısmı güzelleştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Seferihisar’ın girişinde önceden kepçeler duruyordu. Bunları kaldırmaya başladık. Şimdi de tabela kirliliğini çözmeye çalışıyoruz. Ruhsatsız olanları söküyoruz. Ruhsatlı olanları da denetliyoruz. Orta refüjle ilgili de orası Seferihisar Belediyesi’nin sorumluluğunda olan bir alan değil. Karayollarına ait. Karayolları ile yaptığımız bir görüşme var, açılan bir ihale var. Bunu defalarca bildirdik. Ben kendim arayıp görüştüm. Diktiğiniz ağaçlar kurumak üzere, en azından bir kez sulayın dedim. Şimdi de orayla ilgili tekrar ihaleye çıktıklarını ve girişi düzelteceklerini söylediler. Geçen dönemde yaptığımız eksik şeyler vardı bunlara hemen başladık” açıklamasında bulundu.

Haczi kaldırmadılar

Başkan Yetişkin, camileri satma iddiaları ilgili de şu ifadelere yer verdi: “Camileri satmak diye bir şey yok. Bunu defalarca anlattım. Mecliste almış olduğumuz bir karar var. Bu kararların içerisinde değiş tokuş, takas, trampa bunların hepsi satış ve hepsi yazıyor. Her yıl ilk mecliste aldığımız kararlar bunlar. Olması gereken de bu. Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan borcumuzu kapatacak bir ekonomimiz zaten yok. Bir şeyin karşılığında trampa olarak vereceğiz ki onun karşılığında da bizim borcumuzdan düşülecek. Biz de ödemek istiyoruz. SGK müdürü ile kaç kere oturduk el sıkışmak istedik ama bir türlü olmadı. Yapılandırmaya gidelim dedik, ödediğimiz halde hiçbirinden haciz kaldırma işlemi uygulanmadı. Onlara sunduğumuz bir liste vardı. Dışarıdan şirketlere bunların gayrimenkul değerlerini yaptırıyoruz. SGK’ye siz de yaptırın eğer borcumuzu karşılıyorsa biz size bunları devredelim ve borcumuzdan kurtulalım dedik fakat hiçbir şekilde yapılmadı. En son konuştuğumuzda ise okul, cami, Milli Eğitim Müdürlüğü gibi üstünde kamu binası olan yerleriniz varsa bize bunları da verin bir bakalım Ankara’ya kabul ettirme durumumuz olabilir dediler. Bahse konu olan yer Ulamış Camii. Cami satılır mı hiç, satılsa kim ne yapsın camiyi? Olması gereken yere vermemiz gerekiyor. Bunu Milli Emlak’a devrederiz. Milli Emlak da üstünde cami olduğu için Diyanet’e mi devreder yoksa kendi tasarrufunda mı tutar bunu biz bilemeyiz. Ama devlette olması lazım. Tapu bizim üstümüze gözüküyor ama üzerindeki cami bizim değil. Zamanında bunların tapu devri olmadığı için cami de arazi de bizim üstümüzde gözüküyor. Biz bu sözlere karşılık devir, takas, satış hepsini mecliste yazdırdık. Ama kötü niyetli basın cami satılıyor diye yazıyor. Bunun sebebi tamamen siyasi amaçlı. AK Partili komisyon üyelerinin de imzası var. Ben bu konuyu yeni meclis üyelerimiz rencide olmasın diye açmadım bile. Hadi diyelim camiyi satmaya kalktık, üzerine konut yapamazsın. İmarda kesin olarak ibadethane olarak geçiyor burası, akıl mantık işi değil. Bunu daha önce başka belediyeler de uyguladı, bize gelince çanak çömlek patladı.”

Hobi bahçelerine hizmet yok

Hobi bahçeleri konusuna da değinen Başkan İsmail Yetişkin, “Bir hobi bahçesi yapılıyorsa ilk önce ilçe tarım müdürlüğünün gidip tutanak tutması lazım. Bu yer tarım arazisiyse eski haline getirmek için belli bir süre verilmesi lazım. Tam hatırlamıyorum ama 60 gün olabilir. 60 gün içinde eski haline gelmiyorsa büyük bir cezası var. Biz belediye olarak üzerine kaçak bir bina yapılıyorsa yıkıma giriyoruz. Tutanak tutuluyor, encümene gidiyor, encümen para cezası kesiyor, para cezasından sonra savcılığa gidiyor, savcılık kararına göre biz yıkıma gidebiliriz. Savcılık da diyor ki ilk tuttuğunuz tutanaktan itibaren yıkıma başlayacaksınız. İlk hangi hobi bahçesinde tutanak tuttuysanız oradan başlayacaksınız diyor. Seferihisar’da ikinci bir hobi bahçesinin yıkımına başlayacağız. Seferihisar’da kayıtları hiçbir şeyleri yok. Oraların hiçbirine hizmet vermem. Ne çöpünü toplarım, ne de altyapısını yaparım. Seferihisar’a ait olan içme suyunu haksız bir şekilde kullanıyor. Foseptiklerin nereye gittiği belli değil. Birçok sorunları var ve hepsi muamma. Bizdeki hobi bahçelerinin içinde lüks villalar var. Kardeşim bu bir haksızlık” ifadelerini kullandı.

Arsa paylarını büyük bırakıyoruz

Arsa payları hakkında da konuşan Başkan Yetişkin, “İmara açılacak yerler bizde beklemiyor. Büyükşehir yasasıyla beraber imar da büyükşehir belediyesinin elinde. Büyükşehir belediyesinde onaylatsanız bile vatandaşın aleyhine olan bir durumda itiraz ediyor, mahkeme kararı çıkartıyor ve mahkeme de yürütmeyi durdurma kararı çıkartıyor ve planları iptal ettiriyor. İmarsız alanların imara dönmesini, arsa vergisinin Seferihisar Belediyesi’ne gelmesini ben de isterim. Şimdiki yaptığımız uygulamalarda artık arsa payları büyük bırakıyoruz. 600 metrekareden aşağı arsa payı bıraktırmamak kaydıyla çalışıyoruz. Hem nüfusun önüne geçmek hem de daha yaşanabilir alanlar yaratmak oluşturmaya çalışıyoruz” diye belirtti.

Kocaçay projesi eksiltildi

Kocaçay projesi hakkında bilgi veren Başkan İsmail Yetişkin, “Önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in verdiği tarihler şundan dolayı tutmadı; baraj suyunun sulama hattı boruları yapılacak olan projenin içinde geçiyordu. Bu da Devlet Su İşleri’ne bağlı. DSİ  ile ilgili birçok problem yaşandı. Sonra bizler araya girdik, Büyükşehir Belediyesi araya girdi ve 3-4 ay kaybımız oldu. Sonra seçim girdi araya ve belli bir müddet askıya alındı bu proje. Yeni yönetim tekrar projeyi değerlendirdi ama firmaya verilen işin çok yüksek değerde olduğunu ve kesinlikle böyle bir yatırım yapamayacaklarını söylediler bize. İşin içinden nasıl çıkarız diye sorduğumuzda ise ‘Biz projeyi firma ila sonlandırıp kendimiz devam edeceğiz’ dediler. Nitekim de yeniden çalışmalar başladı. Tamamen birebir uygulanacak bir proje değil artık. Eksiltilmiş alanlar var ama yakın bir proje çıkacak” dedi.

Yetişkin’den çevre yolu müjdesi

Çevre yolu çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Başkan Yetişkin, Seferihisarlılara çevre yolu müjdesini de vererek, “Seferihisar’ın trafiğini en fazla rahatlatacak işlerden bir tanesi. Hiçkimse Seferihisar merkeze girmeden direkt sanayi kavşağından girip pazar yerine kadar gelebilecek. Orada arabasını bırakıp çarşı merkezde yürüyerek istediği işini görebilecek. Şu an çalışmalar devam ediyor. Büyük bir ihtimalle önümüzdeki yaz kullanılır” diye konuştu.

Otopark parası birikiyor

Başkan Yetişkin, otopark sorunu hakkında da açıklama yaparak, “O paramız katlanarak çoğalıyor. Biz göreve geldiğimizde hemen otoparkla ilgili girişimlerde bulunduk. Büyükşehir Belediyesi’ne otopark yerinin devrini yaptık. Ama defalarca kendi döneminde Aziz başkanımıza suç açtığı işi Tunç Soyer kendisi de yapmadı. 5 yıl boyunca bekledik. Cemil Başkan ile görüşmelerimiz sürüyor. Seferihisar’da otopark yapılamayacak yerlerde otopark parasını Büyükşehir’e yatırıyor insanlar. Toplu bir otopark yapılması için. Onun için biriken bir bütçe var. Şartlı yatırıldığı için başka iş için kullanılmaması gerekiyor. Seferihisar’dan giden bütçe orda birikmiş durumda” ifadelerine yer verdi.

Gebze Belediye Başkanı ailesinin yüzüne nasıl bakıyor?

Gebze Belediyesi tarafından gerçekleştirilen hayvan katliamı ile ilgili de yorumda bulunan Başkan İsmail Yetişkin, “Hayvanlarla ilgili çıkarılan yasaya başından beri karşıyız. Genel Merkezimizin almış olduğu bir karar var. Bu yasayı asla uygulamayacağız dediler. Vicdanen ben böyle bir şeyi uygulayamam. Bizim yaşama hakkımız varsa onların da yaşama hakkı var. Bir kedi ve köpeğin canını nasıl alabilirsiniz? Gebze Belediye Başkanı bu olaydan sonra evine gittiğinde çocuklarının yüzüne nasıl baktı, ne dedi, ailesiyle ne konuştu? Bunları merak ediyorum. Ben ailemle bile böyle bir konuyu konuşamam bugün hayvanları katlettik diyemem. Bu ne insanlığa ne de Müslümanlığa sığar. Yasanın geri çekilmesi lazım” diye konuştu.

"Çürük dişleri söküp çıkartacağız"

İşten çıkartmalar olup olmayacağı sorusuna da yanıt veren Başkan Yetişkin, “Çalışan personelimiz hiçbir şekilde korkmasın. Kimseyi durduk yere işten çıkarmayacağız. Çalışmayan, işten kaytaran, kuytuda köşede yatan ne kadar personel varsa işten çıkarmayı düşünüyorum. En düşük maaş 30 bin lira. Çalışmıyorsa senin hakkını neden yesin bu arkadaş. Çalışmayan bir kişi yüzünden belki de ben yatırım yapmam gereken bir parka yatırım yapamıyorum. Herkes ayağını denk alsın. Ben kimseyi çalışmamakla itham etmiyorum. Hepsi çok iyi çalışıyor. Hepsi benim mesai arkadaşım ama kulağımıza gelen kişiler var. Sebepsiz yere rapor alanlar var. Bunların üstünde tek tek çalışıyorum. Çürük dişleri söküp çıkartacağız” sözlerini kullandı.