Savaşın Yöntemi Değişiyor

Hiç istemesek, asla onaylamasak bile insan var olduğundan bu yana savaşlar da var olmuştur.

Abone Ol

Savaş insanlık tarihi kadar eski olmasına karşın sürekli olarak silah ya da yöntem değişiklikleri olarak karşımıza çıkmıştır.

Truva atı ile düşmanın içine sızmak ya da İstanbul’un  fethinde olduğu gibi gemileri karadan yürütmek en farklı örnekler arasında yer almaktadır.

Teknolojinin sınır tanımayan gelişimi savaşların da gidişatını değiştirmiştir. Savaş uçakları, savaş gemileri, denizaltı gibi örnekler çoğaltılabilir.

Tüm bu örnekler savaşın kötü yüzünü simgelese de en azından bir adalet söz konusu idi.

Fakat şimdi öyle bir şey oldu ki İsrail Hizbullah’a çağrı cihazları üzerinden ölümcül bir saldırı gerçekleştirdi. Bu durum geleceğin savaşlarının nereye evrileceğini  bize açıkça gösterdi.

Başka bir tehlike de bununla birlikte karşımıza çıkıyor. Artık kişisel olarak da güvende değiliz. Bundan önce savaş asker arasında olurken şimdi herkes her an artık güvende değil.

Ne kadar savaş kötü desek de ne kadar karşı çıksak da şimdi bambaşka bir durumla yüzleşmek zorunda kaldık. Savaşa kötü derken bu duruma söyleyecek tek bir söz bile yok.

Artık tek bir yazılım ile insanlara karşı kitlesel saldırılar gerçekleştirmek mümkün hale geldi.  Yani kimse güvende değil. Artık savaş cephede  değil her yerde. Kimse güvende değil yani güvende değiliz.

Bu durum savaş tarihini değiştirdi. Artık savaş askeri bir terim olmaktan çıktı. İnsanoğlu için gerçekten gelecek hiç güvenli değil.

Biz Savaşa Hayır  diyoruz ama savaş taraftarları savaşı askeri alandan çıkarıp kişisel saldırı haline getirmeyi başardı. İnsanlık için zor günler kapıda hatta kapıyı da açtı içeri bile girdi.