Yaşa bağlı 'Sarı Nokta Hastalığı'nın görülme sıklığı nedir?
Yaşlılığa bağlı 'Sarı Nokta Hastalığı' önemli bir sağlık sorunudur. 65 yaş üzeri insanlarda görülme oranı yüzde 15, 75 yaş üzerinde yüzde 40 civarındadır. Körlük sebebi olabilir. Hastalığın yüzde 40'ı ötedavi ile önlenebilir. 40 yaşından sonra yılda en az bir defa, göz muayenesi ile bu hastalık da erkenden tanınabilir.
'Sarı Nokta Hastalığı'nın risk faktörleri nelerdir?
'Sarı Nokta Hastalığı' için en önemli risk faktörü yaştır. Yani ne kadar yaşlı olunursa, bu hastalıkla karşılaşma riski o kadar yüksektir. Hastalık, 50 yaşından sonra ilerler. Türkiye'de bir milyonun üzerinde kişi, yaşa bağlı 'Sarı Nokta Hastalığı'na yakalanmıştır. Bu insanlar yavaş yavaş görme kaybına uğrar ve günlük yaşantıları kısıtlanır. Kadınlarda; sigara, yüksek kolesterol, hipertansiyon ve vitamin yönünden eksik beslenme risk faktörleri arasında sayılır. Tabii ki, kalıtım da önemlidir.
Özel Vitaminler Var!
Nasıl bir tedavi öneriyorsunuz?
Kuru tip için tedavi gerekmez. Ancak koruyucu amaçlı özel vitaminler vardır. Yaş tip için ise yaklaşık dört yıl önce gözün içerisine ilaçlarla enjeksiyon yapmaya başladık. Enjeksiyon yapılırken göz uyuşturuluyor. Gözün, beyaz alanından gözdeki camsı sıvısının içine ilaç enjekte ediliyor. Bu ilaç hem görmeyi azaltan yenidamar oluşumunu engelliyor hem de mevcut olan damarları ortadan kalkıyor. Hastanın, merkezi görmesi açılıyor. Göz içi enjeksiyon tedavisi görme kalitesini ve gücünü artıran bir özellik içeriyor. Göz içi enjeksiyon maddeleri, bağırsak kanserinde kullanılan ilaçlardan üretiliyor.
'Sarı Nokta Hastaları' ne yemeli?
Yapılan çalışmalarda, 'Sarı Nokta Hastaları'nda lutein ve zaeksantin düzeyi düşük bulunmuştur. Luteini, gıdalarla fazla alanlarda, yaşa bağlı 'Sarı Nokta Hastalığı' ve katarakt daha az görülür. Yumurta sarısında fazlasıyla bulunan lutein ve zeaksantin, rafadan ve katı pişmiş yumurtada ısınmanın etkisiyle özelliklerini kaybeder. Bu nedenle çiğ yumurta ile daha iyi alınır.
Sarı nokta hastalarına 'Çiğ Yumurta' Diyeti
Yaşa bağlı 'Sarı Nokta Hastalığı'nın görülme sıklığı nedir?
Bunlar da ilginizi çekebilir