Yunanistan’ın Santorini Adası ve çevresinde meydana gelen artan depremler, bölgedeki volkanik aktiviteleri tetikliyor. Ege Denizi’nde yaşanan depremler nedeniyle volkan yatağının 6 santimetre kaydığı, deniz tabanında ise 4 santimetre yükselme olduğu bildirildi. Bu gelişmeler, bölgedeki volkanik tehlikeyi artırıyor. Santorini Adası’nda, son günlerde 4.0 ve üzeri depremler yaşanırken, volkanik patlama riski de giderek büyüyor.
Volkan yataklarındaki değişim alarm veriyor
Yunanistan Jeodinamik Enstitüsü Araştırma Direktörü Thanasis Ganas, geçen yıl ağustos ayından bu yana volkan yatağında gözlemlenen değişiklikleri duyurdu. Ganas, volkan yatağının 6 santimetre yatay olarak hareket ettiğini ve deniz tabanının ise 4 santimetre yükseldiğini söyledi. Ganas, bu hareketlerin magmanın mantodan kabuğa doğru yükselmesinin bir sonucu olabileceğini belirtti. Ancak bu değişimlerin, 2011-2012 yıllarında yaşanan benzer olaylara benzer olduğunu ve o dönemde patlama yaşanmadığını hatırlatarak, "Şimdilik endişe verici bir durum yok, ancak bu önemli bir değişim ve dikkatle takip edilmesi gerekiyor" şeklinde açıklama yaptı.
Volkanik patlama riski
Bir başka Yunan bilim insanı Kostas Synolakis ise volkanik patlamanın mümkün olduğunu fakat çok büyük bir güçte olmayacağını belirtti. Synolakis, "Yaz aylarından itibaren Kaldera bölgesinde zeminde deformasyon başladı. Ayrıca Kolumbo'da deniz tabanından çıkan gazlar da var. Bunlar sismik titreşimler ve volkanik sıvıların yüzeye doğru hareketiyle birleşince volkanik bir patlama mümkün oluyor, ancak çok büyük bir güce sahip olmuyor." açıklamasında bulundu.
Synolakis, bu bölgede, veri toplayan 4 adet ölçüm cihazının bulunduğunu, ancak bilim camiasının bunlara ulaşamadığını da belirtti.
Santori yakınlarındaki Kolumbo denizaltı volkanının patlaması, büyük bir tsunami dalgası oluşturabileceği gibi, çıkan zehirli fazların çevre adalarda ölümlere neden olabileceği belirtiliyor.