ASAYİŞ

Prof. Dr. Naci Görür, Muğla depremi sonrası hangi uyarıda bulundu?

Muğla'nın Marmaris ilçesinde meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki deprem, Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür tarafından değerlendirildi.

Abone Ol

Muğla'nın Marmaris ilçesinde meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki deprem sonrası, Bilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür'den önemli açıklamalar geldi. Deprem, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi verilerine göre, saat 12.11'de Muğla'nın Marmaris ilçesi merkez üssü olarak kaydedildi. Yerin 6,89 kilometre derinliğinde gerçekleşen deprem, Muğla'nın yanı sıra İzmir ve Aydın'da da hissedildi.

"Fay uzun süredir hareketli"

Prof. Dr. Naci Görür, depremin ardından yaptığı açıklamada, "Marmaris-Orhaniye/Muğla'da 4.4 Mw büyüklüğünde bir deprem oldu. Deprem, Marmaris ve Orhaniye'nin güneyindeki fay zonu içerisinde gerçekleşti. Güney Ege Helen-Kıbrıs yayı ve Plini-Strabo transform fayı nedeniyle uzun süredir hareketli" diye konuştu.

Kısa süreli paniğe neden olan depremde şu ana kadar can ve mal kaybı yaşanmadığı bildirildi.

Naci Görür kimdir?

Naci Görür (d. 9 Eylül 1947, Elazığ), Türk jeolog, deprem bilimci, sedimantoloji ile deniz jeolojisi uzmanı ve akademisyen. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünde öğretim üyesi olan Görür, havza analizi ve depremsellik konusunda araştırmaları ile tanınmaktadır. Marmara Denizi ve deprem konusunda çalışan ve kamuoyunu bilgilendiren bilim insanlarındandır.

Naci Görür 1947'de Elazığ'da doğdu. 1967'de İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nde lisans ve 1971'de yüksek lisans öğrenimini tamamladıktan sonra 1973'e kadar İTÜ'de öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1977'de Milli Eğitim Bakanlığı bursu ile İngiltere'deki Imperial College London'da doktora yaptı.

1978'de Türkiye'ye dönerek İTÜ'de 1983'te doçent, 1989'da profesör oldu. 1983 yılında, 40 yaşını aşmamış, parlak bilim insanlarına verilen TÜBİTAK Teşvik Ödülü'nü kazandı. 2004'te İstanbul'da düzenlenen NATO Zirvesi'nde verilen Barış ve Güvenlik İçin Bilim Ödülü'nü (NATO Bilim Ödülü) aldı.

1997 yılında Türkiye Bilimler Akademisi'ne (TÜBA) seçilen Prof. Dr. Naci Görür, 2011'de TÜBA üyelerinin hükûmetçe atanmasını öngören yasa değişikliği ile birlikte bu kurumdan istifa eden bilim insanlarından biridir. Bilim Akademisi asli üyesidir.

17 Ekim 2022 itibarıyla Elsevier ve Stanford Üniversitesi'nin her yıl yaptığı dünyanın en etkili bilim insanları listesinde Bilim Akademisi altında yer almıştır.